Action painting

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Action painting retning innen moderne maleri. Uttrykket ble skapt av kritikeren Harold Rosenberg i 1952 om det radikalt nye maleri i USA i slutten av 1940- og i begynnelsen av 1950-årene, utført av kunstnere som Willem de Kooning, Arshile Gorky, Jackson Pollock og Barnett Newman.

Bakgrunn

Action painting ble betraktet som en hendelse («event»), der maleren og materialene inngikk i et eksistensialistisk møte for å skape en identitet og et «selv». Lignende tanker preget også 1950-årenes amerikanske poesi (Robert Duncan), og fikk stor betydning for senere kunstretninger som happening, performance og fluxus. I Europa var man også opptatt av spontanitet og selve malerprosessen.

Teknikk

Det ble brukt en bestemt teknikk, hvor maleriet er utført med store sveipende strøk og teknikken er spesielt knyttet til Jackson Pollock. Teknikken hadde sitt gjennombrudd i USA på 1940-tallet og innebærer at fargen dryppes, sprøytes og kastes på lerretet. Bildet kan også utsettes for voldsomme handlinger der kunstneren tramper på lerretet eller sykler over det. Skapelsesprosessen blir en del av verket og etterlater mange og tydelige spor.

<videoflash>7bICqvmKL5s</videoflash>


Den amerikanske action painting ble av de østerrikske wieneraksjonister i midten av 1960-årene videreført og omformet i voldsomme, rituelle opptrinn, representert ved Günter Brus, Rudolf Schwarzkogler og Hermann Nitsch.

Action painting er beslektet med abstrakt ekspresjonisme.

Eksterne lenker

Harold Rosenberg: The American Action Painters