Brugge

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Brugge (fransk: Bruges, tysk Brügge) er hovedstaden i den belgiske provinsen Vest-Flandern, og har ca. 117 000 innbyggere. Mer enn 20 000 bor i det historiske sentrumsområdet. Stedet er fortsatt en viktig havneby for Belgia med terminaler i forstaden Zeebrugge, lengre ute ved havet hvor Zeebrugge havn er etablert.

Historie

Stedet var trolig før-romersk landsby da Julius Cæsar overvant stammen Menapii i det første århundret f.Kr. Brugge var en av Nord-Europas største byer i høymiddelalderen, og den ledende handelsbyen i Nederlandene fra 1200-tallet. I 1309 åpnet en meget tidlig børs her. Brugge var også tidvis hansaby.

Etter omtrent 2–300 år overtok Antwerpen denne posisjonen, fordi kanalen til havet i Brugge tettet seg til, men Brugge forble viktig også i renessansen. Midt på 1600-tallet var byen eksilsete for Karl II av England. Byen vokste videre som senter for handel, håndverk og tidlig tekstilindustri. I 1907 ble havnen i Zeebrugge anlagt.

Den middelalderske gamlebyen hører siden 2000 til UNESCOs liste over verdens kulturarv, og i 2002 var Brugge europeisk kulturhovedstad.

Brugges historiske sentrum

Byen er katolsk bispesete. Det bor mange EU-funksjonærer her. I byen ligger også eliteuniversitetet Collège d'Europe (College of Europe). Brugge har omfattende arkitektur fra middelalderen som er meget god bevart. Brugges historiske sentrum er også fredet og har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2002.[1]

Mange av bygningene fra middelalderen regnes som godt bevarte og tiltrekker seg hvert år mange turister. Dette gjelder særlig Vår Frues kirke, som har et av verdens høyeste tårn lagd av murstein. Også skulpturen av Madonna er kjent ettersom denne skulpturen regnes for å være den eneste av Michelangelos skulpturer som skal ha forlatt Italia mens kunstneren levde.

Brugges mest kjente landemerke er et klokketårn fra det 13. århundre som står i byens historiske sentrum. Tårnet har totalt 48 klokker[2].


Andre kjente byggverk i Brugges historiske sentrum
Byporter
  • Kruispoort
  • Gentpoort
  • Smedenpoort
  • Ezelpoort

Referanser

  1. Historic centre of Bruges kommer på UNESCO World Heritage Site
  2. Dunton, Larkin (1896). The World and Its People. Silver, Burdett. side 161.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Brugge.