Bruker:Fredrik W. Sørensen/Min kladdeside

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Selvportrett 1907
Maleri: Pablo Picasso

Pablo Picasso (født 25. oktober 1881, død 8. april 1973) var en kunstner fra Málaga, Spania. Han er kjent for å ha utviklet kunstretningen Kubismen, ilag med Georges Braque. Hans fulle navn var Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso".


Barndom og ungdomstid

Pablo Picasso ble født 25. oktober 1881 i Málaga, som er en by Spania. Moren het Doña Maria Picasso y Lopez (1855-1939), og faren het Don José Ruiz Blasco (1838-1939). Don José var selv maler, og underviste i tegning hos den lokale Kunst og håndtverkskolen. Familien hadde dårlig økonomi, og når han og Doña Maria fikk to andre barn, Dolorès og Concepcion, ble det vanskelig å forsørge familien.Da Don José fikk tilbud om en bedre betalt jobb, flyttet familien til La Coruna.

I 1892 begynte Pablo på kunstskolen der, men det var hovedsaklig faren som lærte han å male, og allerede i 1894 oppdaget Don José at sønnen hadde et stort talent. Han ga fra penselen og paletten sin til Pablo, og underrettet at han aldri skulle male igjen.

I 1895 ble Don José professor på kunstskolen i Barcelona. De bosatte seg der, og Pablo, som da var 14 år, bestod opptaksprøven i et avansert kurs for klassisk kunst. Han malte også bedre enn avgangselevene på skolen.

Under oppholdet i Barcelona, brukte Picasso ofte å besøke kafèen Els Quatre Gats, hvor kunstnere og andre intellektuelle brukte å møtes. Her ble han kjent med malere som representerte den spanske modernismen. Til foreldrenes skuffelse, sluttet han med klassisk maleri for å utforske nye retninger i kunsten. En av de Picasso ble kjent med på El Quatre Gats, var den også unge maleren, Casagemas.

I 1900 dro Picasso og Casagemas til Paris, og startet Atelier i Montmartre.

Periodene

Den blå perioden (1901-1904)

Døden til Casagemas

Et år etter at Casagemas og Picasso flyttet til Paris, tok Casagemas selvmord. Hans død rystet Picasso, og dette skulle bli et gjengående tema i maleriene. Han malte først et bilde av døden til Casagemas i farger, deretter et i blått, og senere et bilde av begravelsen hans. I de neste tre årene malte han malerier med tematikk som fattigdom, ulykkelighet, og fortvilelse. Alt i blåfarger.

Den rosa perioden (1905-1906)

Iløpet av 1905 ble fargebruken til Picasso adskillig lysere med bruken av rosa, gul oker og grå. Han malte motiver av sirkusartister, og karakterer fra det italienske "Commedia dell'arte".

Kubismen (1907-1917)

Hovedartikkel: Kubisme

I 1906 begynte Picasso å male på en helt ny måte. Ilag med Georges Braque, utforsket de de geometriske primærformene, terning, kule, kjegle og sylinder, inspirert av Paul Cézanne sine måter å bryte perspektivet i maleriet på.

Maleriet "Demoiselles d'Avignon", fra 1907, er omtalt som Picassos første maleri som viser den kubistiske måten å male på. Han var inspirert av Afrikanske masker og skulpturer som han kombinerte med de geometriske forenklinger som man kan finne i primitiv kunst. Bildet forestiller fem kvinner som er malt med maskeaktige ansikter hvor all form for anatomiske regler er brutt.

Bilder

Kilder

Olga's Gallery Artchive


Kategori:Pablo Picasso Kategori:Kubisme