Bukken

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°14′31,48″N 5°12′5,52″Ø

Landligge ved Buch van Raa. Stikk.
Eier: Riksantikvaren.
Bukken, Sund.
Foto: Kart i skolen
Buch van Raa, 1963.
Foto: Frode Inge Helland

Buch van Raa eller "Bukken" er et fredet handelssted og gjestgiveri like nord for Krossfjorden i Bukkesundet mellom Lerøy og Bjelkarøy i Sund kommune i Hordaland.

"Bukken" var et av de gamle, handelsstedene langs kystleden. Den sentrale beliggenheten ved innseilingen til Bergen gjorde at det fikk stor betydning. Det var i sterk konkurranse med privilegiestedet på Godøysund, Tysnes. Haringene foretrakk Godøysund, mens midthordalendingene søkte til "Bukken".

Historie

Alt på 1600-tallet var Bukken en av de sentrale gjestgiverstedene ved innseilingen til Bergen.
Tidlig på 1700-tallet var det biskopen i Bergen, Nils Smed, som eide stedet. Han bodde i byen, men senere bosatte de fleste eierne seg på stedet. Blandt dem var Cornelius Pettersen som kjøpte Bukken i 1793, og Jacob von Krogh overtok i 1800.

Gjestgiveret ble kjøpt i 1811 av Bertil Olai Wilhelmseen. Slekten drev stedet helt frem til 1897. I 1849 ble gjestgiveriet utvidet til landhandel og drevet den frem til handelen tok slutt i 1901. Få år senere ble gjestgiveriet nedlagt.

De som skulle sørover hovedleden gjennom Austevoll og Fitjar, måtte gjerne ligge i Bukken og vente på bør, før en kunne legge ut på det harde fjordstykket over Korsfjorden. Handelsstedet mistet sin betydning og ble liggende utenom leden da dampbåtene gjorde sitt inntog.

Hovedbygningen i empire er typisk for den borgerlige bebyggelsen i Bergen rundt århundreskiftet 1800. Også sjøboden med den åpne svalgangen, og tinghuset/«skjenkestuen» er tidstypiske. «Folkestuen», for rorskarane og bygdefolket, er nå revet.

Stedet er idag fredet og holdt i meget god stand.

Bilder

Litteratur

  • Munksgård, Jan Henrik og Brekke, Nils Georg: Gamle handels- og gjestgiveristeder på Vestlandet. 1 Ytre Hordaland. Bergen 1972, Fylkeskonservatoren i Hordaland - Historisk museum.

Eksterne lenker

Kystkulturguiden for Hordaland.