Byvandring på Årstad

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Per Jonas Nordhagen under byvandring på Årstad
Foto: Nina Aldin Thune

Lørdag 10. november 2007 var det en byvandring på Årstad. Et 20-talls personer fulgte professor Per Jonas Nordhagen rundt i bydelen, fra Statsarkivet til Kronstad hovedgård. Først ble det gitt en orientering om Statsarkivet, tegnet av arkitekt Egill Reimers, og gruppen tok en liten titt inn i bygningen som har en fin håndtverksmessig utforming og en statue av St.Sunniva plassert på veggen over en monumental trapp.

Årstad gård

Turen gikk videre til Årstad gård, der Nordhagen fortalte om den forsvunne kongsgården Alrekstad, og om den nåværende bygningen fra omkring 1800 som på slutten av 1800-tallet ble ombygget til sveitserstil. Bygningen disponeres idag av Årstad skole. Hagen ble også besøkt. Ved hageporten, som for øvrig er en kopi av den gamle originale, er der et stort valnøtttre som viser at hagen har hatt et stort mangfold.

Per Grieg

Neste stopp var ved Handelsstandens aldershjem, tegnet av Per Grieg. Bygningen, med sin hesteskoform, er unik. På andre siden av veien ligger Diakonissehjemmet sykehus, Haraldsplass, hvor første byggetrinn også er tegnet av Per Grieg. Disse to bygningene viser overgangen til funksjonalismen.

Årstad kirke

Gruppen vandret videre og beundret på veien en gammel trevilla med tårn like ved der det nå reises ny bebyggelse. Etter et kort stopp utenfor Haukeland sykehus og et raskt blikk på de eldste bygningene, var gruppen ved Årstad kirke. For tiden foregår det restaureringsarbeide på kirken, den får blant annet nytt tak.

Kronstad hovedgård

Turen endte ved Kronstad hovedgård hvor det blant annet ble gitt en orientering om forestående arbeid med hagen. Professor Dagfinn Moe arbeider med å finne ut hvordan denne opprinnelig har vært, og det er planer om å sette den tilbake til gammel prakt.

Galleri Kronstad Hovedgård

Etter halvannen time ute i brå bergensvinter med slaps og snø, var det godt å komme inn i Galleri Kronstad Hovedgård hvor det var servering av varm kaffe og kaker. Galleriet har utstillinger med norske samtidskunstnere og lørdag 17. november vil det bli åpnet en ny utstilling med verk av Karen Rebekka Vasstrand. Utstillingen vil bli åpnet av professor Gunnar Danbolt.

Bilder

Litteratur

Nordhagen, Per Jonas: En storby i miniatyr: Bergens bygningsverden 1850-1916, Trondheim 2006, ISBN 82-519-2154-6

Eksterne lenker