Georg Sverdrups hus

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Georg Sverdrups hus
2009 07 31 Blindern 003.jpg
Oslo Foto:Frode Inge Helland
Byggeår:  1996-99
Adresse:  {{{adresse}}}
Byggherre:  {{{byggherre}}}
Arkitekt:  Telje –Torp – Aasen Arkitekter A/S
Materiale:  polert sort labradorstein utvendig, bjerkefiner , serpentin og lys Ekeberg-marmor innvendig
Dekor:  Sydveggen er dekorert av Kjell Torriset, Paul Brand har utført døren inn til bøkene
Funksjon:  {{{funksjon}}}



Fasaden mot vest med inngangspartiet.
Foto: Frode Inge Helland
Fasaden mot vest med inngangspartiet.
Foto: Frode Inge Helland
Vestibylen, nord.
Foto: Frode Inge Helland
Veiledningsskranken, sett mot syd.
Foto: Frode Inge Helland

Georg Sverdrups hus, Universitetsbibliotekets nye bygg oppført i tidsrommet 1996-1999 på Blindern i Oslo. Det rommer Bibliotek for humaniora og samfunnsvitenskap - omtrent halvparten av Universitetsbiblioteket i Oslo, samt Universitetsbibliotekets administrasjon.

Bygget har fått sitt navn etter Universitetsbibliotekets første sjef professor Georg Sverdrup. i Oslo, Universitetsbiblioteket i Oslo.

Arkitekter er arkitektkontoret Telje –Torp – Aasen Arkitekter A/S som fikk arkitektoppdraget etter at arkitektkonkurranse ble utlyst høsten 1993.

Bygningen

Utbyggingen av Universitetet i Oslo på Blindern har foregått i to periode. I 1924 ble det utarbeidet en reguleringsplan av Sverre Pedersen med en hovedakse fra Tørteberg til Frognerkilen. I 1926 vant arkitektene Finn Bryn og Johan Ellefsen en arkitektkonkurranse om utforming av de første universitetsbygningene.

I 1958 vant arkitektene Leif Olav Moen og Niels Ole Lund arkitektkonkurransen om utformingen av universitetsanlegget på nordsiden av Blindernveien. Det ble reist en rekke bygninger i 1960- og 70-årene rundt en festplass tegnet av forskjellige arkitekter.

I februar 1994 ble det arrangert en åpen arkitektkonkurranse om et nytt universitetsbibliotek på Blindern. Bygningen skulle ligge sentralt på universitetsområdet.

Telje –Torp – Aasen Arkitekter A/S vant konkurransen og fikk oppdraget. De ønsket å skape et nytt sentrum for UiO som binder sammen øvre og nedre campus, å tilpasse biblioteket i universitetets spesielle utbyggingsmønster og akser, gi bygningen en utforming og materialbruk som understreker byggets symbolverdi som «kunnskapsbank» og hjerte i universitetsanlegget og å løse byggprogrammet slik at bygget fremstår som et fremtidsrettet, funksjonelt biblipteksbygg for universitetet.

Bygningen har en kurvet glassfasade mot et parkanlegg. En søylerekke er ment å gi bygningen særpreg og å være en «akademisk» referanse. Materialvalget er polert sort labradorsteinog alle vinduer og beslag i kobber. En ønsket å gi biblioteket en egen verdighet og karakter som avspeiler bokens sentrale plass i et universitet samtidig som bygningen skulle korrspondere med den øvrige bebyggelsen på campus.

Dekor

Sydveggen er dekorert av Kjell Torriset med 836 bemalte tavler som varierer i format, en vannrett rekke med 38 malerier og en en loddrett rekke med 22 malerier, hver tavle har et øye.

Paul Brand har utført døren inn til bøkene i kobber og glass. Den er plassert til høyre når en kommer inn hovedinngangen. Relieffet har 18 kvadrater fordelt på hver side av døråpningen. Der er 36 kvadrater med et innbyrdes ulikt tall fra 1 til 36, og hvor summen i diagonalen, vertikalen og horisontalen utgjør tallet 111. Dette er et magisk kvadrat av den sjette orden.

Sitat Felles symboler finnes som en repeterende form i byggets eksteriør og utsmykking: som kvadratisk stein i fasaden som magiske kvadrater i porten, som bøker i hyllene og som øyetavler på sydveggen. Kobber er solens metall, øyet er solens symbol. Slik bindes de ulike elementene sammen:symboler; tall og bokstaver Sitat
Utsmykkingen av det nye universitetsbilioteket i Oslo Georg Sverdrups hus

Billedgalleri

Eksteriør

Interiør


Litteratur

  • Rød, Johannes: Utsmykkingen av det nye universitetsbilioteket i Oslo Georg Sverdrups hus, Oslo 1999, ISBN 82-05-25597-0

Eksterne lenker