Godøysund

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°4′0,89″N 5°33′52,75″Ø

Godøysund.
kart: Kart i skolen
Godøysund.
kart: Kart i skolen
Godøysund.
kart: Kart i skolen

Godøysund er et tidligere handselssted som ligger på nordsiden av Tysnes, østvendt i Godøysundet mellom Store Godøya og Vesle Godøya, vest for Vesle Godøya .

Historikk

Stedets eldste historie er ikke kjent. Det får en oppblomstring med skottehandelen som kom etter trelast på 1500 og 1600-tallet. I kildene dukker navnet opp for første gang som lasteplass for skotteskipene tidlig på 1600-tallet. Her ble etterhvert gjestgiveri for sjøfarende, handelssted og skysskifte. Fra 1750 var det tingsted for Opdal skipsreide i over 100 år. Gjestgiverne drev fiske og oppkjøp og salting av sild og fisk.
De siste skotteskipene kan ha besøkt Godøysund så sent som i begynnelsen av 1800-årene.
Fra gammelt av har privilegiestedet vært et viktig stoppested for dampskipstrafikken mellom Bergen og Hardanger. Her kunne hardingene få mat og drikke og overnatte. Hadde de ikke båt selv, kunne de få skyss til nærmeste skysstasjon.

Ut på 1800-tallet ble stedet opprustet til landhandel med postkontor og dampskipsstoppested. Bergenseren Gullaksen bygde opp Godøysund Hotell og innleder turismen i Tysnes. De første turistene var utlendinger, først og fremst fra England. Ut på 1900-tallet ble stedet oppdaget av den bergenske borgerklassen. I 1960-årene ble landhandelen og poståpneriet nedlagt og damskipsanløpene opphørte. I dag er bare hotelldriften tilbake.

Stedet har flere ganger vært herjet av brann, sist i slutten av 1960-årene. De fleste bygningene er derfor nye. Av eldre bygninger står bare et sjøhus og et par naust tilbake.

Godøysund er i dag et mye brukt feriested. Det er et populært mål for fritidsbåtene fra regionen, Os og Bergen. Sommeren 1972 var landsregattaen lagt til Godøysund.

Bilder

Litteratur

  • Jan Henrik Munksgaard og Nils Georg Brekke: Gamle handels- og gjestgiversteder på Vestlandet Del 2 Midtre og indre Hordaland. Fylkeskonservatoren i Hordaland, Historisk museum. Bergen 1972
  • Diverse forfattere: Kulturhistorisk veibok Hordaland. Redaktør Nils Georg Brekke.Hordaland fylkeskommune. Bergen 1993. ISBN 82-7326-026-7
  • Handelssteder på Vestlandskysten. Gåsungen nr. 3, Ålesunds Seilforening 1996.