Hulemaleri

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Lascaux, replica 03.JPG
Lascaux, replica 02.JPG

Hulemalerier og hellemalerier er betegnelsen på en type bilder og bergkunst som er malt på hule- eller steinvegger i forhistorisk tid.

De eldste kjente maleriene er de omtrent 32 000 år gamle hulemalerier fra steinalderen i den franske Grotte Chauvet. Det betyr at malerkunsten er omtrent seks ganger eldre enn skrivekunsten. Hulemaleriene viser ville dyr som hester, neshorn, mammuter og løver, og er utført ved å fylle utskjæringer i fjellveggen med rød oker og svart fargestoff. Liknende arbeider på hule- og fjellvegger finnes over hele verden. Svært mange sivilisasjoner utviklet siden sin egen malerkunst. Særlig kjent er de franske, spanske og afrikanske hulemalerier fra paleolittisk tid med en mengde livfulle bilder av dyr og mennesker, gjerne malt i flere farger. Også i Norge kjennes hulemalerier, f.eks. Solsemhulen på Leka i Nord-Trøndelag, som fremstiller en rekke dansende mennesker.

I Norge er hule- og hellemalerier langt mindre vanlig enn helleristninger. Hulemalerier finnes langs kysten mellom Leka i Nord-Trøndelag og Lofoten i Nordland. Hellemalerier finnes spredt over hele landet. Bergmalerier i Norge dateres til bronsealder/tidlig metalltid, omkring 1800–500 f.Kr. Motivene er forholdsvis ensartede og stiliserte. De vanligste er strekformete menneskefigurer.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Hulemaleri.

Commons

Commons har multimedia
for Hulemaleri.