Kristin Bliksrud Aavitsland

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Kristin B. Aavitsland)
Hopp til: navigasjon, søk
Kristin Bliksrud Aavitsland under lansering av biografien om Harry Fett i 2014
Foto: Nina Aldin Thune

Kristin Bliksrud Aavitsland (født 1967) er kunsthistoriker med PhD i kunsthistorie fra Univeristetet i Oslo. Hun er professor i kirke- og kulturhistorie med vekt på middelalderen ved det teologiske Menighetsfakultet.

Arbeid

Hun har arbeidet mest med middelalderens kunsthistorie og som faglitterær forfatter innen norsk kulturhistorie. Avisland har vært tilknyttet Det norske institutt i Roma og Warburg institutt i London som forsker. Hun har også vært forsker ved Universitetet i København og Universitetet i Oslo.

I 2002 tok hun graden graden doctor artium med avhandlingen Florilegium. En undersøkelse av billedspråket i Vita humana-frisen, Abbazia delle Tre Fontane, Roma. I avhandlingen hevder hun at at middelalderens mennesker brukte billedmediet på en rekke forskjellige måter, og at middelalderkunsten i mange tilfeller kan betraktes som et fleksibelt retorisk system. Ifølge Aavitsland var 1200- og 1300-tallets intellektuelle langt mer avanserte i sin bruk av billedkunst enn vi er i dag. Med utgangspunkt i en serie veggmalerier fra cistercienserklosteret Tre Fontane i Roma viser hun hvordan en viss type bilder fungerte som hjelpemidler for meditasjon og studier.

Aavitland har også arbeidet med middelalderens gyldne altere i Skandinavia og døden i den tidlige protestantiske kulturen. Hun har også skrevet en biografi om Harry Fett.

I 2013 ble hun professor i kirke- og kulturhistorie med vekt på middelalderen ved det teologiske Menighetsfakultet.

Verk

  • 2014 - Harry Fett, Historien er lengst

Eksterne lenker