Lille Lungegårdsvann

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Lille Lungegårdsvann.
Foto: Nina Aldin Thune

Lille Lungegårdsvann er et åttekantet vann midt i Bergen by. Lille Lungegårdsvann er 700 meter i omkrets, og er ikke en kunstig innsjø. Lille Lungegårdsvann var opprinnelig sammenbundet med Store Lungegårdsvann, men sundet ble fylt igjen i 1926.

Idekonkurranse

Lille Lungegårdsvann lå som en stinkende pøl i et område som man antok skulle bli byens nye sentrum. Derfor ble den første norske idekonkuranse holdt i 1909. Det var to alternativ til utnyttelse: Å fylle igjen vannet eller å oppruste det. Første premie gikk til arkitekt Schou, som ville oppruste vannet.

Juryen hadde lagt vekt på akseføring, beplantete anlegg og plassdannelser, i tillegg til plassering av monumentale bygg som rådhus, bibliotek osv. Men planene ble ikke utført på grunn av byutvidelse og stort press på reguleringsavdelingen. Deler av dette området fikk ikke en løsning før etter reguleringen etter brannen i 1916.

Ny fontene

23. juni 2004 åpnet byrådsleder Monica Mæland den nye fontenen. Fontenen er større enn den gamle og består av 21 dyser og 36 lyskastere som skal lyse opp vanndansen om kvelden. Tidens tann satte en stopper for den gamle fontenen i 2003.