Mosterhamn

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°42′0,58″N 5°23′5,13″Ø

Mosterhamn.
kart: Kart i skolen
Mosterhamn.
kart: Kart i skolen
Bygningene i Mosterhamn 1970-tall.
Tegning: Fylkeskonservatoren i Hordaland

Mosterhamn var et gammelt handelssted på østsiden av Bømlo.

Stedet har fra svært gammelt av vært skipshavn og ligger på nordøstsiden av et 200 m langt sund som gir god beskyttelde mot vær og vind. Tradisjonen sier at Mosterhamn er det eldste handelsstedet mellom Bergen og Stavanger. Innerst i vågen lå også tolstasjon som lå under Bergen. Den ble bygget ut i 1859 og overtok etter den nedlagte stasjonen på Eldøy ved Stord. Den ble nedlagt i 1900.

Mosterhamn var også gjestgiversted. I 1747 ble gjestgiverstedet lagt til Spyssøy, øst for Mosterhamn. Etter brannen i Bergen 1561, da hele området mellom Rådstuen og Muralmenningen brant ned, blant annet 86 gårder og handelshus i Strandgaten, la kongen i 1582 ned forbud mot omsetning av tømmer nord for Mosterhamn. Tømmeret skulle gå til gjenoppbygging av Bergen.

Mosterhamn har en sentral beliggenhet for trafikken i leden gjennom Langenuen, Nyleia og Hardanger. Havnen fikk derfor stor betydning, selv om sundet var for trangt for større båter som måtte legge seg til i handelstedet på¨Spyssøy (som nå er revet) eller mellom Spyssøy og Moster. Det var imidlertid ikke lenger borte enn at sjøfolkene kunne ro inn til Mosterhamn.

Butikklokalet har flere ganger byttet rom i hovedhuset. I 1937 flyttet butikken over i sjøhuset. Hovedhuset og en sjøbod står fremdeles. Det ble satt i stand og fikk valmet tak i 1929 og er for tiden helårsbolig.

Etter den andre verdenskrigen var trafikken sterkt synkende. Hovedhuset ble revet i 1971 og det drives ikke lenger handel der. Noen av de gamle sjøhusene er også borte.

Bygninger

  • A. Hovedhus, har tidligere hatt butikk, nå utflyttet.
  • B. Sjøhus. Har hatt butikk i sydvest.
  • C. Bolighus.
  • D. Kalkbrenneri.
  • E. Bakeriet sto et sted bak hovedhuset.
  • F. Grunn etter bislag (inngang til butikk)

Bilder

Litteratur

  • Jan Henrik Munksgaard og Nils Georg Brekke: Gamle handels- og gjestgiversteder på Vestlandet Del 1 Ytre Hordaland. Fylkeskonservatoren i Hordaland, Historisk museum. Bergen 1972
  • Diverse forfattere: Kulturhistorisk veibok Hordaland. Redaktør Nils Georg Brekke.Hordaland fylkeskommune. Bergen 1993. ISBN 82-7326-026-7
  • Handelssteder på Vestlandskysten. Gåsungen nr. 3, Ålesunds Seilforening 1996.