Nygårdsbroen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Nygaardsbroen Fra Bergen 1814-1914
Nygårdsbroen i 1938
Nygårdsbroen under bygging 2008

Nygårdsbroen er navnet på flere broer over Strømmen, Store Lungegårdsvann i Bergen, fra Nygårdstangen til Danmarksplass. Broene utgjør i dag hovedtraseen ut fra Bergen sentrum, i retning sørover. Strømmen ses i dag som skillet mellom Store Lungegårdsvann og resten av Puddefjorden.


Historie

Opprinnelig hadde Strømmen fire løp. I midten lå en nokså stor holme som ble kalt Nygårdsholmen. Det nordlige løpet skilte holmen fra Nygård, og ble ofte tørt ved lavvann. De andre løpene var farbare. På bunnen lå det noen store klebersteinsblokker en måtte passe seg for. Disse skulle stamme fra et fartøy som forliste der i storm. Farkostens eier skulle være befalingsmann på Bergenhus i perioden 1528-35, Eske Bille, som i årene før reformasjonen rev flere kirkebygg i Bergen og lot steinen frakte til sitt hjemland Danmark (som den gang omfattet Skåne). Klebersteinsblokkene i Strømmen kan derfor tenkes å stamme fra nedrevne kirker på Holmen, eller Nonneseters Mariakirke, eller Det hellige kors' kirke på Årstad. [1]

Den eldste Nygårdsbroen ble bygget i 1851, og knyttet sammen Bergen og Årstad. Broen hadde til å begynne med bomavgift både for kjørende og gående.

Broanlegget har blitt forandret en rekke ganger, en helt ny bro, «Nye Nygårdsbro» stod ferdig i 1978. Denne var mye lengre enn den gamle, den går høyere opp og i en litt annerledes vinkel. Dermed ble det to broer, Gamle og Nye Nygårdsbro. I forbindelse med byggingen av Bybanen i Bergen blir det bygget en tredje bro, «Nye Nygårdsbro II», som åpnet november 2008. Bybanen skal da gå over den eldste broen, og får et stopp her [2].


Referanser

  1. Jo Gjerstad: Fra Strømmøllen til Ford i Strømmen og moderne forretningseiendom, utgitt av eiendomsselskapet Strømbil-Finans A/S, Bergen 2008
  2. Bybanekontoret i Bergen, utbygging Strømmen besøkt: 17. februar 2008