Nygårdsparken

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Nygårdsparken
Foto: Bjarne Thune
Nygårdsparken
Foto: Bjarne Thune
Nygårdsparken
Foto: Bjarne Thune
Nygårdsparken
Foto: Bjarne Thune

Nygårdsparken ligger mellom Møhlenpris og Nygård på sør og vestsiden av Nygårdshøyden i Bergen og dekker et område på 74,2 dekar.


Historie

Parken ble åpnet i 1885, etter at legene Joachim Grieg Wiesener (1843-1888) og Klaus Hanssen (1844-1914) hadde dannet ”Nygaards Parkselskab” i 1880. Kommunen godkjente prosjektet, og i desember 1881 lå tegningene klare: Bergen skulle få en klassisk engelsk park, med store trær framfor busker og blomsterbed, store plenområder, og brede stier å promenere på. Parken ble anlagt i engelsk stil, er tilplantet med bøk, alm, lind og rododendron, og den har dammer med kolonier av svaner og gjess.

I 1884 forærte konsul Chr. Børs parken er stor fontene og den sto i fontenebassenget til den i 1960-årene måtte demonteres pga. elde. Dagens fontene er en gave fra Det Nyttige Selskab.

I 1889 ble det bygget en musikkpavilijong med private midler som ble fjernet etter noen år, men i 1912 kunne man innvie en stor ny musikkpaviljong for et 40 manns orkester på utsiden av Langedammen. Denne paviljongen ble bekostet av Den Nationale Scene og Bergen kommune, men er siden dessverre revet.

Bergensutstillingen i 1898 ble holdt i Nygårdsparken og det ble satt opp flere utstillingspaviljonger. Den største var på 11.000 kvm og dekket hele den sydvestre delen av parken, der hvor Langedammen er nå. Utstillingen var en stor suksess men det tok over to år å sette parken i orden igjen.

Det private Parkselskabets ønsket at parken, når den var ferdig opparbeidet og nedbetalt, skulle overdras til Bergen kommune. I 1904 vedtok styret i Parkselskabet å innlede forhandlinger med kommunen om overdragingen. I 1947 vedtok bystyret at kommunen skulle overta som eier av Nygårdsparken.

Parken nå

Gradvis gjennom 125 år har Nygårdsparken blitt slik den er i dag. De store trærne som kjennetegner parken har vokst til, men nye trær må hele tiden plantes og stelles. Side om side med bøk og lind, står en rekke sjeldne trær. Noe som gjør parken til en spennende biotop og et hyppig besøkt område for byens botanikere.

Like ved parkens sørligste inngang ligger en gammel jernbanetunnnel, eldre enn parken selv. Her gikk den gamle Vossebanen, den gangen togene kom og gikk fra en den gamle jernbakestasjonen ved Lille Lungegårdsvann.

Parkområdet har blitt brukt til utstillinger, idrettskonkurranser, konserter og andre underholdningsarrangement. Den har lekepark, og er spesielt populær på solskinnsdager.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Nygårdsparken.