Olavsfrontalet
Olavsfrontalet er et Olavsbilde som befinner seg i Olavskapellet i oktogonen i Nidarosdomen. Frontalet stammer fra en ukjent kirke og måler 96x108 cm.
Maleriet kalles frontale fordi det er plassert foran alteret. Det ble malt omkring 1330 på treplanker satt sammen horisontalt og bearbeidet til en glatt flate.
Innhold
Historie
Olavsfrontalet er antagelig fra første halvdel av 1300-tallet. Det viser historier fra tiden rundt slaget på Stiklestad 29. juli 1030.
Frontalets eldste historie er ikke kjent. Det var i København fra 1691 og ble gitt tilbake til Nidarosdomen i 1930. Nidaros var et betydelig senter i høymiddelalderen og en kan derfor anta at frontalet ble laget der omkring 1320-30.
Noe av malingen i frontalet, spesielt i den nedre delen, er fra nyere tid og en rekke detaljer kan være mistolket. Klimaet i Nidarosdomen førte til at maling løsnet, og frontalet ble konservert på Universitetets Oldsaksamling i Oslo i årene 1984-87. Da ble også konstruksjonen, materialbruk og maleteknikk kartlagt.
Ikonografi
Frontalet viser historier fra tiden rundt slaget på Stiklestad 29. juli 1030
I midten står Olav selv, og rundt omkring ser vi fra øverst til venstre Olav som drømmer om himmelstigen før slaget, derunder gir han penger til en bonde for at det skal leses sjelemesser for de av fiendene som vil falle i slaget. Nederst til høyre blir han drept, og derover blir Olav erklært for hellig – 3. august 1031
Olavs drøm
Bildet viser den sovende kongen og Olavs bevæpnede menn, som har blikket rettet mot en himmelsk åpenbaring. En av mennene varsler hæren ved å blåse i et bukkehorn. Snorre forteller:
Olav deler ut sølvpenger før slaget på Stiklestad
Før slaget fikk Olav høre at lendmennene hadde til hensikt å gå til kamp mot ham. Snorre beretter:
Olavs fall på Stiklestad
Bildet gjengir alle detaljer i Snorres fortelling:
Olav erklæres som helgen
Det er vanlig å tolke dette bildet som en fortelling om at Olav erklæres som helgen. Snorre forteller om undrene som hendte etter kongens død, blant annet sier han:
Bildet kan vise erklæringen av Olav som helgen. En biskop stenker den døde kongen med vievann, mens en annen salver ham med olje. Han ligger skrinlagt, og hodet med kronen hviler på en mønstret pute. Han har korslagte armer, synlige sår og er iført et lendeklede. Likheten med gjengivelser av den døde Kristus er sannsynligvis ikke tilfeldig.
Olav som konge og helgen
I frontalets midtfelt står St. Olav med krone på hodet, elegant og aristokratisk fremstilt.
Med sin venstre hånd bærer han rikseplet, symbolet på kongeverdigheten. I den andre hånden holder han stridsøksen, ett av våpnene som kostet ham livet.
På denne måten er han fremstilt som både konge og martyr.
Han står under en baldakin – et ciborium – som kan minne om en gotisk kirkeportal. Denne skal trolig symbolisere Det himmelske Jerusalem, tegnet på evig liv.
Evangelistsymbolene
Midt på frontalet i en frise er symbolene for evangelistene plassert. De viser Olavs enestående posisjon, han blir sidestillet med Kristis, da de vanligvis er forbeholdt Kristus.[1]
![]() |
![]() |
Evangelistsymbolene: Løven (Markus), engelen (Matteus), ørnen (Johannes) og oksen (Lukas).
Referanser
- ↑ Wichstrøm, Anne; «Maleriet i høymiddelalderen» i Norges kunsthistorie bind 2, Oslo 1981 side 260
·
Litteratur
- Danbolt, Gunnar; «Bilde som tale, St. Olavs-antemesalet i Nidarosdomen» i Kunst og kultur 71 (3) 1988 side 138-158
- Wichstrøm, Anne; «Maleriet i høymiddelalderen» i Norges kunsthistorie bind 2, Oslo 1981, ISBN 82-05-12266-0
- Lidén, Anne; "Olav den helige i medeltida bildkonst. Legendmotiv och attribut". Doktorsavhandling i konstvetenskap vid Stockholms universitet. Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitetsakademien. Skriftserie Monographs. Stockholm 1999. ISBN 91-7402-298-9.
- Stang, Margrethe C.; «Den døde kongen: Maktspill, kirkepolitikk og et alterfrontale fra 1290-tallet» i Kunst og kultur 03/2013
Eksterne lenker
- Rekonstruksjon av Olavsfrontalet
- NRK: Kunstreisen
- NRK: «Slik skal de finne svar på ei kongelig gåte»