Regjeringskvartalet

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Regjeringsbygningen)
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′54″N 10°44′45″Ø

Regjeringskvartalet fra Nygaardsvolds plass.
Til venstre Y-blokken - til høyre Høyblokken, begge tegnet av Erling Viksjø i Brutalisme
Foto: J. P. Fagerback

Regjeringskvartalet er en samling bygninger i Oslo sentrum som huser en rekke regjeringskontorer. Et fåtall departementer ligger utenfor det sentrale regjeringskvartalet, i første rekke Forsvarsdepartementet, Miljøverndepartementet og Utenriksdepartementet. Resten av departementene er samlokalisert i Regjeringskvartalet, mens Fiskeri- og kystdepartementet ligger i kort avstand i enden av Grubbegata, i samme kvartal som Høyesterett.

Regjeringskvartalet består av følgende bygninger:

Statsbygg eier bygningene på vegne av staten og har ansvar for drift og vedlikehold i Regjeringskvartalet.

Et nytt høybygg i 16 etasjer, «R6», er under oppføring på Teatergata 9 ved BA Arkitekter AS. Bygget skal stå ferdig i 2012 og brukes av Helse- og omsorgsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet.[1] Byggetrinn R6 omfatter også rehabilitering av «Enkekassen», Keysers gate 8, arkitekt Harald Bødtker, 1898-1900.

Den 22. juli 2011 ble store deler av regjeringskvartalet skadet i et terrorangrep der åtte mennesker ble drept. Fysiske skader på bygningsmassen førte til at de fleste departementer måtte finne nye kontorer for relativt lang tid fremover; for noen kan det bli flere år.


Referanser

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Regjeringskvartalet.