Svithun av Winchester

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Svithun av Winchester
Stavanger Domkirke - StSvithun.jpg
Biskop
Dåpsnavn:  Swithun/Swithin
Født:  Ca. 800 [Wessex
Død: 2. juli 862 Winchester
Helligkåret:  Kort tid etter sin død
Anerkjent:  Den katolske kirke
Festdag:  15. juli
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Stavanger, mot tørke
I kunsten:  Som biskop


Svithun av Winchester, Sankt Svithun eller Den hellige Svithun (født ca år 800 (etter 802?) i Wessex i England, død 2. juli 862) var en angelsaksisk biskop av Winchester. Man vet svært lite om hans liv, for hans biografer konstruerte igjen sine vitae lenge etter hans død, og han nevnes knapt i samtidige dokumenter. I likhet med mange andre av middelalderens helgener vokste det senere frem mange fromme legender om ham.

Liv og virke

Han fikk sin utdannelse ved Old Minster i Winchester, hovedstaden i Wessex. Det hevdes ofte at han ble benediktinermunk og til og med prior i Winchester, men det finnes ingen beviser for denne påstanden. Han ble presteviet, og Egbert, konge av Wessex mellom 802 og 839, valgte ham til sin personligekapellan og en av sine to betrodde rådgivere. Ealstan av Sherborne var kongens hovedrådgiver, mens Svithun var hans rådgiver i kirkelige spørsmål – en slags kirkeminister. Han var høyt respektert, og han fikk trolig også ansvaret for oppdragelsen av prins Ethelwulf, som kom på tronen i 839 og regjerte til 858.

I 852 døde biskop Helmstan av Winchester, og kong Ethelwulf utpekte Svithun til hans etterfølger i den nest viktigste stillingen i den angelsaksiske kirken etter erkebiskopen av Canterbury. Han ble bispeviet av erkebiskop Ceolnoth av Canterbury den 30. oktober 852. Svithun var kjent for sin ydmykhet og nestekjærlighet og hjelp til de fattige og trengende, og han bygde mange kirker i sitt bispedømme.

I løpet av Svithuns ti år som biskop konsoliderte Wessex sin posisjon som det viktigste kongedømme i det angelsaksiske England. Men landet ble også utsatt for de første sporadiske, men illevarslende angrepene fra vikingene, som skulle herje England så ofte i det neste århundret. Ikke uten grunn lød en av engelskmennenes viktigste kirkebønner på 800-tallet: «Fri oss, Herre, fra nordmennenes vrede».

Svithun døde den 2. juli 862, men han ble ikke gravlagt inne i katedralen, slik skikken var for biskoper. På dødsleiet hadde han bedt om å bli gravlagt på kirkegården like utenfor vestporten til Old Minster, «der forbipasserende kan tråkke over graven og regndråpene fra takskjegget dryppe på den», slik munken William av Malmesbury (d. 1143) skriver.

Det har vært diskutert om Reinald, som som ble den første biskopen i Stavanger bispedømme, kan ha hatt med seg Svithuns arm fra Winchester, men det er lite trolig. Det viser seg at sankt Svithuns helgenskrin i Winchester ikke kan ha vært åpnet på den tiden. De mulighetene en da har er tilbake til kong Knut den mektiges tid, 1086 eller 1150. Hvilket av disse tidspunktene armbeinet ble tatt ut av helgenskrin og brakt til Stavanger kan en i dag bare gjette seg til. Vi har ikke skriftlige kilder som knyttet sankt Svithun til Stavanger før i 1233.

Stavanger domkirke ble viet til St. Svithun. Stavanger ble kalt St. Svithuns by. Den katolske sognekirken i byen heter St. Svithun kirke.

Eksterne lenker