Tore Bjørn Skjølsvik

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Tore Bjørn Skjølsvik, født 7. september 1939 i Tvedestrand, er norsk billedhugger, tegner og maler. Han er utdannet ved Statens Håndverk- og Kunstindustriskole (1958-59), ved Central School of Arts and Crafts London (1960-61) og ved Statens Kunstakademi (1963-1967).

Skjølsvik arbeider i klassisk tradisjon. Sanselighet, inderlighet og naturtrohet kjennetegner hans kunst. Hans skulpturer er blitt landemerker i norske landskap. Vi kjenner ”Klippfiskkjerringa” (1992) på piren i Kristiansund, ”Utvandrerminnesmerke” i Kvinesdal (2002),”Sjømannskona”(2000) på Kilsund ved Arendal og ”Gruveabeideren” (1999) i Longyearbyen på Svalbard. I 1985 ble bysten av Knut Hansun plassert på Kjerringøy.

Sentralt blant Skjølsviks arbeider står også minnesmerke over Cissi Klein i parken utenfor Vitenskapsmuseet i Trondheim (1997), skapt i samarbeid med Tone Ek, og monumentet i Kristiansund over byens jøder som ble drept i dødsleiren Auschwitz (2003). Med ”Gatebarnas far” (2007) ved Sentralbanestasjonen i Oslo viser Skjølsvik til en av hovedstadens sosiale utfordringer.

Skjølsvik er spesielt opptatt av bevegelse som kunstnerisk uttrykk. Skulpturen av ”Løpersken” (1987) på Idrettshøgskolen i Oslo, ”Rex Rodney” på Forus travbane i Stavanger og ”Fotballspilleren”(2005) på Color Line Stadion i Ålesund er gode eksempler.

Kirkekunst

Også på kirkekunstens område er Skjølsvik engasjert. Den vakre marmor-skulpturen av Maria og Jesubarnet (1989) i St. Olavs Kirke i Trondheim, ”Det nye Jerusalem” (2000) i Spjelkavik kirke i Ålesund og skulpturen av St.Svithun (1985) på St. Svithun skole i Stavanger er blant disse. I 2013 fikk han i oppdrag å lage glassmalerier til Norlandet kirke i Kristiansund til hundreårsjubileet i 2014.

Kunstnerisk mål og uttrykk

Om sitt forhold til skulptur sier Skjølsvik: «Det viktigste for meg er å komme i et fagmessig forhold til de klassiske skulpturproblemer. Alt henter jeg fra naturen. Man må finne sitt eget formspråk, sitt eget skulpturspråk. Det som er personlig for meg må komme frem. Jeg liker ikke idealisering av menneskekroppen. Jeg vil inn til kjernen, til karakteren. Ta faglig ryggtak med naturen. »

Om uttrykksformen i Skjølsviks skulptur skrev professor Gunnar Danbolt: « Når skulptur kan bli poesi slik som her, er det i grunnen likegyldig i hvilken stilart den uttrykkes. For da treffer den oss og arbeider videre i oss. Som all kunst skal gjøre. »

Henrik Ibsen - jubileumsmedalje

150-årsjubileet for Henrik Ibsen ble, som jubileer flest, også markert med medaljer. Skjølsvik laget sin versjon i platina, sølv og bronse. Medaljen befinner seg i dag i Norsk Myntkabinett.

Maleri

Skjølsviks første offentlige utstilling var i Kristiansunds malerklubb. Han var 12 år gammel. Det må ha vært norgesrekord. I Norsk Kunstnerleksikon kan man lese ”Hans malerier er utført med brede pastose trekk. Han anvender gråtoner som settes opp mot kraftige fargefelt. Hans uttrykksform er naturalistisk”.

Blant malerier i offentlig eie finner vi i Trondheim ”Nedsnedde sjøbuer” (1994), ”Interiør Domkirken”( 1996) og” Fra Nidelven”( 1997) og i Oslo ” Oslo Domkirke”( 2000).

En av Norges første happenings

I 1965 ble Skjølsvik en av de første i Norge som viste en happening, et kunstnerisk uttrykk hvor kunstnerens egen aktivitet i utstillingssalen er det sentrale. I ”21. minutters happening” stod han midt i utstillingssalen i Trondhjems Kunstforening og modellerte portrettet av billedkunstneren Kjartan Slettemark. Senere gjentok han dette i Kunstnernes Hus. Da modellerte han Kjartan Slettemark etter videoopptaket fra 1965. Den ferdige skulpturen fikk titttelen ”Performance” og ble vist på Høstutstillingens i 1982.

Vesleblakken - prisen

Skjølsvik er representert i Nasjonalmuseet med skulpturen ”Vesleblakken”( 1980). ”Vesleblakken” finner vi også på Øvre Rendalen Folkemuseum hvor Rendalen kommune deler ut ”Vesleblakken-prisen” . Prisen går til personer som har gjort en stor uegennyttig innsats for andre mennesker.

Undervisning, utstillingsvirksomhet og representasjon

Skjølsvik har undervist ved arkitektlinjen på NTNU. Han var medlem i Den Nasjonale Jury for Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen (1986/87). Skjølsvik har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt på flere kollektivutstillinger. På Høstutstillingen, Statens Kunstutstilling, debuterte han i 1962, og har deltatt tilsammen 12 ganger.

I 1993 mottok han Statens garantiinntekt for kunstnere. Skjølsviks skulpturer finner vi i Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design, Trondheim Kunstmuseum og ved Den Norske Ambassade i Roma.

Som en av få norske kunstnere har Tore Bjørn Skjølsvik fått et eget galleri. I ”Galleriet Tore Bjørn Skjølsvik” på Angvik Gamle Handelssted ved Molde vises flere av hans veker på permanent basis.

Litteratur

  • Lystad,Ingrid Lydersen: Tore Bjørn Skjølsvik.Naturen blir aldri umoderne, Aschehoug Forlag, 2009 ISBN 8203237835

Eksterne lenker