Vågå kirke

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Vågå kirke. Sydøst.
Foto: Frode Inge Helland
Vågå, Oppland.
Kart: Kart i skolen
Altertavle skåret av Johannes Skråstad og i 1758 tilføyd ny akantusskurd skåret av Estil Guttormsen Kjørrn.
Foto: Frode Inge Helland
Veggdekorasjon sydvegg i koret.
Foto: Frode Inge Helland
Prekstol i akantusbarokk skaåret av Estil Guttormsen Kjørrn.
Foto: Frode Inge Helland

Vågå kirke (Vågåkyrkja) er en korsformet langkirke bygget (1625–31) i lafteverk med gjenbruk av materialer i bindingsverk fra en eldre stavkirke (1150-1200) på stedet, muligens også fra andre.

Bygning

Kirken ligger på grunnen til prestegården Ullsyn – ”Ullins hamnegang”. Det kan tyde på at kirken ligger på stedet til et gammelt hov. Byggmester var den kjente kirkebygger i Gudbrandsdalen, Werner Olsen, opprinnelige fra Ringsaker. Tårnet er hans første dokumenterte byggeoppgave.

Kirken er utvendig kledd med stående bord som er impregnert med tjære. Tårnet er av gudbrandsdalstypen med de karakteristiske hjørnefialer, som kjennetegnet Werner Olsens tårnbygg. Tekking med impregnerte takspon.
Skipets østvegg har romanske blindarkader fra eldre stavkirkebygg på begge sider av våpenhuset. Nordre tverrskip har inngang med portalomramming fra eldre stavkirke. Sakristi på korets sydside.

Billedgalleri eksteriør

Interiør

Interiøret er rikt utstyrt. Vegger er i umalt tømmer og horisontal bordhimling. Over utgangen, øst, mot våpenhuset er det bygget et orgelgalleri med et orgelperspektiv montert på utsiden av den umalte galleribrystningen. Orgelet har 1200 piper og ble installert i 2002.

Skipets sydvegg har publikumsgalleri med malte motiver på brystningen. Kirkebenkene er malt i ”bondeblått”. Benkevanger med utskårne og bemalte toppfigurer. På den søndre korveggen er det over brystningpanelet bordkledning , med malte dekorasjoner i svart og hvitt som fremstiller scener fra bibelen.

Billedgalleri interiør

Inventar

Kirkens eldste eiendel er døpefonten fra 1100-tallet, utført i kleberstein prydet med mønstre kjent fra vikingtid. I skipets midtgange henger et krusifiks i gotikk fra 1200-tallet, skåret i tre i om lag tre kvart legemsstørrelse (ca. 130cm).

Altertavlen er fra 1675 og er skåret av Johannes Skråstad. Den er tilføyd ny akantusskurd i 1758 skåret av Estil Guttormsen Kjørrn. Korskillet er fra 1758 og er tillagt Estil Kjørrn, som samme året også renoverte akantusskurden på altertavlen.

Prekestolen er datert til 1630. Der er prydet med akantusskurd i øvre feltet. I mellomfeltet er det firgurskårne og bemalte hjørnepilastrer, figurskårne og bemalte panelfelt med motiver fra Jesu liv. Korskillet . På det nordre tverrskipets tverrvegg henger et epitafium i bruskbarokk over Sophie Pedersdatter.


Billedgalleri inventar

Kirkegården

Kirkegården har en rekke gravsteder fra 1700-tallet og graven til den sagnomsuste Jo Gjende 1794-1884.

Litteratur

  • Hosar, Kåre; Maihaugens årbok, 1991
  • Hosar, Kåre; Maihaugens bok om handverk, 2000