We Are Millions

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Noen av kunstnerene som sto bak utstillingen
Foto: AFK

We Are Millions er en stor global kampanje til støtte for den fengslede WikiLeaks-redaktøren Julian Assange, som risikerer livstid i fengsel i USA.

26 juli 2019 ble det åpnet en utstilling på tre steder i Bergen, ved Lille Lungegårdsvann, på Nøstet og i Media City Bergen. Utstillingen var laget av kunstnerkollektivt i Bergen og viste en rekke kjente og «vanlige» personers støtte til pressefrihet og ytringsfrihet. Den hadde kunstverk av flere kunstnere. Den skulle stå på alle stedene til 16. august, men etter en uke ble utstillingen i Media City tatt ned.

Utstillingen

Sensur

We Are Millions 2 10.jpg
AFK censored 002.jpg
AFK censored 001.jpg
AFK censored 003.jpg

En uke kom denne meldingen fra AFK:

Sitat So… It was to good to last… The building owner at Media City (Entra Eiendom) is being pressured by their media renters to remove the exhibition… They believe it is a one sided portrayal and that it gives the impression that they are taking sides. We have until tomorrow to remove it.

Oh the irony

Sitat
AFK

AFK ville gjerne vite hvem som hadde reagert og spurte huseier og kafeeier om dette, men de ble svar skyldig.

Sitat Jeg mener at de som vil at den skal tas ned, må stå frem Sitat
AFK

Den eneste begrunnelsen var denne:

Sitat Kunst fyller en funksjon også når det skaper debatt og uenighet, og det er kunstnerens synspunkt og mening som kommer til uttrykk, ikke Compass Group eller Entras. Vi har uansett landet på at det er riktig å ta utstillingen ned denne gangen : en intern e-post som er sendt ut til alle leietakerne. Sitat

Lørdag ble utstillingen i MediaCity fjernet av huseier.

Reaksjoner

Mediebedriftene var klare i at dette var noe en ikke kan godta.

Sitat Dessverre er det et tegn i tiden at «en del reaksjoner» er nok til at kunst og uttrykk blir fjernet. Men at dette skjer i huset til ytringsfrihetens viktigste forkjempere, nemlig redaktørstyrte mediebedrifter, er nesten ikke til å begripe.

Mediebedriftene bør si klart og tydelig til huseier at slik sensur er fullstendig uakseptabel.

Utstillingen bør tilbake så raskt som mulig, og Entra bør beklage.

Sitat
Leder BA[1]
Sitat Norske Billedkunstnere reagerer på det vi anser som sensur av en kunstutstilling. Det er et angrep på ytringsfriheten, og det kan vi ikke akseptere. Vi stiller oss sammen med Norsk PEN i denne saken; utstillingen bør settes opp igjen i tråd med avtalen med kunstneren, de som ønsket utstillingen fjernet bør stå frem med sin begrunnelse, og de som har fjernet utstillingen må begrunne hvorfor. Å fjerne et kunstverk uten begrunnelse er sensur. Sitat
styreleder Ruben Steinum.[2]


Natt til mandag var det kommet opp et nytt kunstverk i Bergen. Maleriet var laget med AFKs eget portrettbilde, men med ansiktet erstattet av en jordklode og påskrift sensurert, Censored.

Sitat Censored?

No matter what your opinion may be about Julian Assange, his potential extradition to the US is a threat to Press Freedom. Journalists the world over (even those who hate him), are as good as unanimous on this. So we find it strange and rather ironic that the exhibition, «We Are Millions», was removed a few days ago from the building that houses the apostles of Press Freedom in Norway. Who requested this removal and why? Was it too one sided? Possibly. But why so afraid of the space of disagreement? This is the space where discussions grow; where we can air our differences of opinion and cultivate clarity. Personally, I think a debate is in order… that is the civilized way to go about things, not censorship. But perhaps this is all just a misunderstanding, in which case we are all ears.

Sitat
AFK

I løpet av dagen ble det klart at huseieren hadde snudd og at utstillingen kunne settes opp igjen.

Sitat At ytringsfrihet og kunstnerisk frihet er helt sentrale prinsipper i det norske samfunnet er vi selvsagt helt enige om. Basert på reaksjoner i media og direkte henvendelser har Compass og Entra nå revurdert saken. Kunstneren AFK er derfor invitert tilbake for å vise frem den aktuelle utstillingen her på Media City Bergen, noe han har bekreftet at han vil gjøre, sier Julie Aasheim site manager for Compass Group på MCB og Sturla Hjelmervik som leder Entra i Bergen. Sitat
Pressemelding

Bergens Tidene hadde denne kommentaren:

Sitat Ein av reaksjonane mot fjerninga har kunstnaren AFK sjølv stått for, ved å lage eit kunstverk på det såkalla Listhaug-hjørnet i Bergen.

Over figuren på det nye kunstverket står ordet «censored?» på raud bakgrunn. Det er svært uheldig at dette spørsmålet kan bli stilt om utstillinga i Media City Bergen.

Media City Bergen er landets største medieklyngje. Her held mellom anna BT, NRK, BA, TV2 og Institutt for informasjons- og medievitskap ved Universitetet i Bergen til.

I eit bygg som dette bør det vere stor takhøgd for kva type ytringar det skal vere plass for.

Det var spesielt problematisk at Entra ikkje vil gå inn i grunnlaget for å fjerne utstillinga. Dei viser til at dei har fått «en del reaksjoner», slik BA skriv.

Entra understrekar no at det ikkje var press frå leigetakarar i bygget som førte til at utstillinga blei fjerna. Det er bra at denne avklaringa kjem, men ho kunne godt ha kome raskare.

Det er svært viktig at offentlegheita kan ha tillit til at redaksjonane og det akademiske miljøet i Media City Bergen ikkje er redde for kontroversielle ytringar.

Både kunsten og journalistikken må vere frie.

Sitat
Kommentar Bergen Tidende[3]
Sitat Just to clear, we (the local artist collective) will be reinstating the exhibition "We are millions" at Media City Bergen. It is not an AFK exhibition, but rather an exhibition by the millions of people who support it... I am just one of them. Those responsible for it's removal have changed their minds (possibly due to public pressure?) and we are awaiting an answer to our request for a public debate/ event at Media City Bergen. We commend everyone who has upheld their ethical principles over the past few days and look forward to others joining the discussion. Sitat
AFK

Også protestverket ble fjernet.

Kunstnerkollektivet Saken henger opp utstillingen igjen

We Are Millions 2 2.jpg
Sitat Mens vi står i denne underfundige situasjon Mens vi puster i denne urovekkende tid. Ikke glem Julian Assange

WEAREMILLIONS er et opprop
Et opprop; ikke glem
Et opprop, ikke mist
Et opprop, vi må kunne puste
Mens vi står i denr:1e underfundige situasjon
Mens vi puster i denne urovekkende tid
Vi er millioner, vi roper. Kan du høre oss Assange, Kan du høre oss Chelsea Manning?
Litt og litt, land for land, friheten til å ytre seg, innskrenket.
La oss tenke over moralen i den sterkeste rett i verdens politikken, hvem er den kriminelle?
Den som utfører kriminelle handlinger eller den som gir beskjed om at kriminelle handlinger foregår?
La oss tenke over de ulike formene kunst kan komme i.
Kunstens ulike roller i et demokrati.
La oss tenke over hvorfor vi har laget en klassisk aktivistisk utstilling i Media City.
La oss tenke over hvordan en upartisk og apolitisk utstilling ville sett ut.
Hvordan den da ville ha unngått medias interesse, tatt i betraktning deres maniske fokus på sensasjon og konflikt
La oss tenke over USA, Storbritannia, Sverige og Ecuador målrettede arbeid med å bryte ned og manipulere verdenshistoriens største whistle blower
La oss tenke over hvordan materiale fra disse regjeringene har blitt tatt opp av mediehusene og hvordan det er mulig å befri tankenes påvirkning
La oss tenke på folkets fallendetillittog konsekvensen av terrorlovgivning, overvåking og manipulering av vår persepsjon.
Julian Assange er og blir en stor fare for samfunnet og vår tid, nettopp fordi han er det sterkeste symbolet vi har, han som skapte rommet til å se og tenke selv.
Til alle dere som har sørget for at denne utstillingen kom opp igjen. Takk
Til alle dere som kommer til WeAreMillions dag for dag over heieverden. Takk
Til alle dere som tør å drive kritisk journalistikk og ikke hviler på et premiss om at USA eier deg. Takk
Julians liv står i fare, men folk er folk og vi er sikker på at diskusjonen videre heller ikke kommer til å handle så mye om SAKENS kjerne. Saken gjetter at det vil handle om vi faktisk har vært vitne til sensur eller om dette er kunst.

Sitat
We Are Millions 2 18.jpg

Se også

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
We Are Millions.

Referanser

Eksterne lenker