Afrodite

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Afrodite, Gresk fat fra Arkeologisk museum i Firenze

Afrodite (gresk Αφροδιτη "stegen fram av skum"), kjærlighetens og fruktbarhetens gudinne i den gresk mytologi. Hos Homer er hun datter av Zevs og gudinnen Dione. I følge Hesiod var hun født av havets skum, slik hennes navn antyder, da Kronos' kjønnsorgan falt i havet etter at han ble kastrert av sin sønn Zevs.

Afrodite var gift med smedenes gud Hefaistos. Hun bedro ham med krigsguden Ares. Hennes ektemann tok de elskende på fersk gjerning i hennes seng. Han fanget de to med et spesiallaget nett og benyttet anledningen til å ydmyke dem overfor de andre gudene.

Afrodite og Ares har sammen sønnen Eros.

Afrodite spiller en sentral rolle i sagnene om den trojanske krigen. Det var hun som forårsaket krigen da lovet Paris den skjønne Helena mot at han gav henne gulleplet som kåret henne til den skjønneste av gudinnene framfor Athene og Hera. Senere grep hun direkte inn i krigen for å hjelpe den trojanske helten Aineias, som var hennes egen sønn med en dødelig mann. Hun oppnådde bare for å bli såret av hans motstander Diomedes og måtte berges i sikkerhet. Isteden blir det Artemis som reddet Aineias.

Romerne identifiserte Afrodite med sin gudinne Venus.

Andre navn

  • Akidalia
  • Anadyomene
  • Kytheria
  • Despina
  • Kypris

Se også