Alrekstad

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Minneplaten ved inngangen til Alrekstad Skole.

Alrekstaðir eller Alrekstad var en av de kongsgårdene langs den sørvestnorske kysten der Harald Hårfagre og hans etterfølgere tok opphold på 900-tallet før det kom opp byer i Norge. Etter Slaget ved Fitjar på Stord omkring år 960 var Kong Håkon den Gode på vei til Alrekstad da han døde av banesårene i Håkonshella.

Ifølge Snorre Sturlassons saga om Håkon den gode 32, etter slaget Fitjar:

Sitat Kong Håkon gikk ut på langskipet sitt og lot binde om det såret han hadde fått, men blodet rant slik av det at de ikke kunne få det stanset, og da det lei på dagen, ble kongen svakere; han sa da at han ville seie nordover til gården sin på Ålrekstad... Og etter litt døde kong Håkon der på hella, samme sted som han var født. Sitat
Snorre Sturlasson

Som kongssete var Alrekstad et viktig utgangspungt for byutviklingen i Bergen. Årstadgeilen som går fra Alrek til Store Lungegårdsvann er Bergens eldste gateløp. Navnet på store Lungegårdsvannet kommer av Lungegården som i middelalderen hadde navnet Alrekstadvågen etter kongsgården Ålrekstad.

I 26 år styrte Olav Kyrre landet fra Alrekstad. Kongsgården var landets hovedstad. Olav Kyrre styrte med visdom og fredsvilje i en tid med fremgang for landet. En tur til området der den gamle kongsgården lå , viser raskt at stedet ikke var tilfeldig valgt. Stedet har en strategisk plassering. I øst reiser det majestetiske Ålreken (Ulriken) seg, i forgrunnen ligger Ålrekstadvågen, Store Lungegårdsvann, i nord Ålrekstadvannet, i dag Svartediket. Sentralt i landskapet ligger også Skinhosa, i dag Puddefjorden. Det var på Alrekstad Olav Kyrre bestemte seg for å grunn-legge byen Bjørgvin. Her satt han og skuet utover Vågen, til området på Holmen, og planla bygging av den store Kristkirken, domkirken for hele Vestlandet.

På en sentral kongsgård som Alrek må det ha stått en trekirke i den eldste kristne tiden her i landet., kanskje alt i Håkon den godes dager. Senere stod det en stenkrike her Det Hellige Korskirke som først blir nevent i år 1395, men som antakeligvis er meget eldre, kanskje oppført allerede på 1100-tallet. Kirken ble den ble revet på 1600-tallet, og steinene ble brukt til å bygge små murer langs Årstad gjelien.I 1277 testamenterte Magnus Lagabøter Alrekstad kongsgård til Nonnesæter kloster. Eiendommen ble holdt i hevd til reformasjonen, da Vincens Lunge sørget for at både kloster og kongsgård forfalt. På 1800-tallet var Årstadvollen ekserserplass. I 1898 kjøpte Bergen kommune området.

Søndag 10.september 2000 ble en minneplate avduket ved inngangspartiet til Alrekstad skole, støttet av Årstad menighet og Årstad skole.

Grunnkrets

Alrek er en grunnkrets i Bergen kommune. Alrek ligger i Årstad som har vært en egen kommune og som nå er en bydel i Bergen.

I området

Alrek studenthjem ligger rett ved siden av Alrekstad skole, og man har utestedet Club Alrek i kjelleren på studentboligen. Brann stadion, Haukelandshallen og Haukeland sykehus ligger også i Årstad.

Eksterne lenker