Apostelen Paulus

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Apostelen Paulus
Choracamii - 054.jpg
apostel
Dåpsnavn:  Saulus
Født:  105 f.Kr. Tarsus
Død: ca. 67 Roma
Helligkåret:  Umiddelbart etter sin død.
Anerkjent:  Alle kirkesamfunn med helgenkult
Festdag:  25. januar (omvendelsen, 29. juni (Peter og Paulus)
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Den katolske presse, kvinnelige arbeidere, teologer og sjelesørgere, vevere, teppevevere, salmakere, teltmakere, seilere, kurvmakere, mot giftige slanger, øresykdommer, krampe og frykt for regn og hagl, for regn og markens grøde
I kunsten:  Med sverd og bok


Pauli reiser

Apostelen Paulus (Saulus, født i Tarsus mellom 10 f.Kr.|10 og 5 f.Kr., død i Roma ca. 67) var en av Kristi apostler, og forfatter av flere brev som er inkludert i Det nye testamente. Den viktigste kilde til kunnskap om ham er hans egne brev, dernest Apostlenes gjerninger.

Biografi

Hans far var jøde av Benjamins stamme, og romersk borger. Saulus ble oppdratt i en streng fariseisk tradisjon. Hans morsmål var arameisk og gresk, og i tillegg lærte han hebraisk. I ungdommen fikk han religionsundervisning fra en berømt rabbiner, Gamaliel, i Jerusalem. Han ble også utdannet som teltmaker.

Omkring år 35 var han tilstede da Stefanus ble steinet til døde. Han var tilskuer, men samtykket i handlingen. Han søkte deretter å bekjempe de kristne, og deltok i arbeidet med å fange kristne ledere. Mens han var på vei til Damaskus for å drive forfølgelser der, ble han blindet av plutselig syn, der Jesus Kristus sa til ham at han var utpekt for å bringe den kristne tro til hedningene. Denne hendelsen feires 25. januar som festen for Apostelen Paulus' omvendelse.

Han ble blind etter visjonen, men fikk synet tilbake først da han nådde Damaskus. Der ble han døpt av Ananias, og trakk seg tilbake for å leve i ensomhet og bønn i tre år. Da han vendte tilbake til Damaskus var hans jødiske fiender så truende at han måtte flykte om natten. Noen medkristne firet ham ned fra bymuren i en tøykurv.

Paulus reiste til Jerusalem for å treffe Peter. Han ble tatt imot av sin gamle venn Barnabas. Apostlene var skeptisk til ham, fordi de kjente hans ry som kristenforfølger. Han ble dog akseptert. Mens han var sammen med de andre apostlene i Antiokia oppsto en strid mellom Paulus og Peter om holdningen til omvendte hedninger og overholdelse av jødisk lov. I Antiokia ble det samlet inn penger til menigheten i Jerusalem, som var rammet av hungersnød, og Paulus fikk sammen med Barnabas i oppdrag å overbringe pengene. Han startet etter dette sin store hedningemisjon.

Misjonsreisene

Omkring år 45 startet hans misjonsreiser. Den første, ca. 45–48, gikk til Kypros og Lilleasia. Den andre, ca. 49–53, gikk til Lilleasia, Makedonia og Hellas, og den tredje, ca. 53–57 gikk til Efesos, Makedonia og Hellas. Etter tolv år vendte han tilbake til Jerusalem, der det oppsto slik uro at den romerske kommandanten arresterte ham. Etter å ha sittet i fengsel i Cæsarea i to år ble han, som en romersk borger hadde rett til, sendt til Roma for å legge fram sin sak for keiseren. Under reisen led han skipbrudd ved Malta, og han kom ikke fram før i 61.

Han ble satt i husarrest i Roma, en tilstand for varte i to år. Forholdene var nokså milde, for han fikk ta imot besøk og han skrev brev. Det er uklart hva som skjedde etter dette. Det er mulig at han straks ble dømt og henrettet, eller at han ble løslatt og reiste til Efesos og muligens til Spania. Pave Klemens I forteller at det var dette som skjedde, og han skrev bare omkring 30 år etter Paulus' død.

Død og gravleggelse

Han ble på et tidspunkt, enten rett etter perioden i husarrest eller etter en periode som fri mann, framstilt for keiser Nero, og dømt til døden. Han satt i ni måneder under forferdelige forhold i Mamertinerfengselet i Roma, før han ble henrettet. Som romersk borger hadde han rett til å bli halshugget, en betraktelig mindre pinefull død enn korsfestelse. Dette skal ha skjedd ved Via Ostia, nær klosteret Tre Fontane. Klosternavnet, tre kilder, viser til legenden om at hans avhugde hode spratt tre ganger(!), og hvert sted det traff bakken sprang det opp en kilde.

Keiser Konstantin bygde en kirke over hans grav, som med tiden har blitt utvidet til St. Paul utenfor murene, en av Romas største kirker. I 2006 ble det kjent at en sarkofag med hans navn var funnet i denne kirken.

Det er relikvier fra ham i en rekke kirker i flere land. De viktigste er i St. Paul utenfor murene, Peterskirken og Laterankirken.


Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Apostelen Paulus.