Bergens børs

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Bergen børs)
Hopp til: navigasjon, søk
Bergens børs
Børsenbergen gammelt (1).jpg
Vågsallmenning Bergen Foto:Knud Knudsen
Byggeår:  1862
Adresse:  {{{adresse}}}
Byggherre:  {{{byggherre}}}
Endringer:  1890-93
Arkitekt:  Franz Wilhelm Schiertz
Teknikk:  Mur
Rom:  Freskohallen malt av Axel Revold
Funksjon:  {{{funksjon}}}Bergens Børs ble oppført på Vågsallmenningen av arkitekt Franz Wilhelm Schiertz i 1862. Den ble ombygd i 1890-93 etter en arkitektkonkurranse der vinneren var Arkitekt L. Solberg, og arkitekt Peter Bilx ble ansatt som «bygningskonduktør»

Freskohallen på et gammelt foto
Foto: Ukjent
Bergens børs.Interiør sett mot sydvest.
Foto: Frode Inge Helland
Bergens børs.Interiør sett mot nordvest.
Foto: Frode Inge Helland

Børshallen ble dekorert med freskomalerier i perioden 1918- 1923 av Axel Revold (1887-1962) og fikk navnet Frescohallen, og maleriene blir sett på som et gjennombudd for freskoteknikken i Norge.

Historie

Børsbygningen
Foto: Nina Aldin Thune

Børsen, som bl opprettet i 1789, holdt i de første årene til i et skur på Bryggen som var oppført for dette formålet. På slutten av 1850-årene kom det fart i planene om å oppføre en egen bygning. 17.oktober 1862 ble det første møtet holdt i den nye bygningen.

Bruk av bygningen

Børsen var den sentrale møteplassen for det regionale næringslivet. Den hadde tilgjengelig aviser fra inn-og utland og hadde eget bibliotek. Børshallen har vært benyttet som utstillingslokale og messehall og til innkvartering under katastrofer. I 1967 ble bygningen overtatt av daværende Bergens Privatbank nåværende Den norske Bank og Freskohallen ble omgjort til et ekspedisjonslokale. Bergens informasjonssenter for reiseliv og kultur holder nå til i Frescohallen.

Litteratur

  • Hartvedt, Gunnar Hagen; Bergen Byleksikon, Bergen 1994 ISBN 82-573-0485-9
  • Nordhagen, Per Jonas; Bergen Guide and Handbook, Bergen 1992

Eksterne lenker