Bergen kretsfengsel

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′32,536″N 5°19′39,929″Ø

Bergen kretsfengsel

Bergen kretsfengsel er et tidligere fengsel i Rådhuskvartalet i Bergen sentrum.

Bakgrunn

Som resultat av fengselsloven av 1857 ble det i perioden 1862-68 bygget 56 nye distriktsfengsler og nesten like mange rettsbygninger i Norge. På oppdrag fra staten utarbeidet arkitektene Heinrich Ernst Schirmer og Friedrich Wilhelm von Hanno en serie med typetegninger for fengsler med ulik størrelse, fra 8 til 40 fanger. Det var kort vei fra dom til fengsel ettersom loven krevde at alle byggene skulle inneholde de tre funksjonene cellefengsel, rettslokale og familiebolig for justisvaktmester.

Bergen kretsfengsel

Utgangspunktet for fengselet i Bergen var Schirmer og von Hannos tegninger. Ansvarlig arkitekt for utbyggingen var Franz Wilhelm Schiertz, som også var ansvarlig for Stord kretsfengsel. Bygningen ble oppført mellom 1862–1867 og var forbundet med tinghuset med en gangbro.

Fengselet er tre etasjer høyt og har 57 celler på begge sider av en langsgående korridor med gallerier, og har en luftegård i vifteform på vestsiden. Fangene tilbrakte tiden for det meste i sine celler, i luftegården og i verkstedet i fengselet. Da bygningen var truet under Bergensbrannen i 1916 ble fangene sluppet fri og bedt om å komme tilbake neste dag, hvilket de også gjorde.

I 1990 ble de innsatte overført til nye Bergen fengsel på Hylkje i Åsane bydel, og bygningen har siden ikke vært i bruk. Bygningen er i dag under fredning.

Andre bygninger i Rådhuskvartalet i Bergen

Eksterne lenker