Bybrannen i Bergen 1916

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Bergensbrannen i 1916)
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over brannstrøket med den nye reguleringsplanen tegnet inn
Børsbygningen og Bankbygningen viser arkitekturen fra før bergensbrannen i 1916
Foto: Nina Aldin Thune
Bygningene i Strandgaten ble reist etter bergensbrannen i 1916. Det var da mulig å regulere Bergen sentrum
Foto: Nina Aldin Thune

Bybrannen i Bergen 1916 eller Bergensbrannen 1916 fant sted 15. januar til 16 januar 1916 da store deler av byen Bergen brente. Med unntak av husene på Rådstuplassen ble alle bygningene i Bergen sentrum ødelagt i brannen. Under brannen ble 2700 mennesker hjemløse.

Brannen 15-16 januar 1916

Klokken fem om ettermiddagen lørdag 15 januar 1916 var noen arbeidere i ferd med å telle varebeholdningen til jernhandler Berstad i en bod ute ved Murallmenningen. Ute blåste det en sterk storm med orkan i kastene. En av arbeiderne var uheldig å antenne en ball tjæredrev med et lys. Han åpnet døren for å lempe den på sjøen. Da kom et stormkast og snart sto hele boden i lys lue.

Raskt spredte ilden seg innover Strandgaten mot Torget. Sjøbodene brente som knusk. Ilden brente også oppover Markeveien mot Engen. Man innså snart at Strandgaten ikke sto til å redde. Derfor anstrengte man seg om å stoppe ilden ved Torgallmenningen. En sjøsprøyte konsentrerte seg om å holde Børs og bankbyggningene våte, og klarte å redde disse og å hindre brannen i å spre seg til Vågsbunnen. Lengre vest gikk det ikke så bra. Brannmannskapene klarte ikke å stoppe brannen før den nådde Brannstasjonen. I syd ble brannen stoppet ved Permanenten meget ved hjelp av militære som holdt bygningen våt ved hjelp av presenninger hele natten. Man klarte også å redde østsiden av Ole Bulls plass. Det tok fyr i Hotell Norge, men bygningen ble reddet fra brannen. Teateret ble også reddet etter iherdig innsats fra skuespillerne.

Brannen hadde lagt øde hele området mellom Torgallmenningen og Murallmenningen. Også området som var regulert etter 1855 brannen mellom Torgallmenningen og Brannstasjonen var ødelagt. På en natt var det sentrum som gikk tilbake til middelalderen lagt i aske. Det først en måtte gjøre var å gjerde inn brannområdet. Så ble de farlige restene sprengt.

Igjen sto det 17 bygninger eller bygningsrester blant annet Telefonkompaniets nye hus i Veiten som står der den dag idag. Så ble det ryddet veier for å skaffe forbindelse til Nordnes og Engen. Nå kunne det store reguleringsarbeidet begynne.

Se også

Litteratur

  • Ihlebæk, Oscar; Bergensbrannen 1916, Bergen 1958

Eksterne Lenker