Billedvev

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Rester etter billedvevnad funnet i Oseberg-funnet.
Gobelinteknikk. Innslagene vender om hver sin tråd. Der oppstår en spalte som må syes igjen.
Tegning: Frode Inge Helland
Slyng. Innslagene slynges om hverandre og skaper en kant i fargeskillet på baksiden av veven.
Tegning: Frode Inge Helland
Hakketeknikk. Innslagene vender vekselvis om sanmme renningstråd.
Tegning: Frode Inge Helland
Der oppstår hakk i fargeskillene som er "varemerke" på tradisjonell, norsk billedvev

Billedvev er et tekstilt bilde eller dekorativ vevnad dannet ved kryssing av to tråder. Veving av bildet skjer som oftest vertikalt med en kartong stående bak renningen. I Norge var en tradisjonelt mye brukt vev var en såkalt uppstadgogn hvor renningen ble holdt stram med kljåsteiner.

Teknikk

Veven består av renning og innslag. Renningen, oftest av lintråd, er stammen i veven. Innslaget er garnet som danner bildet eller mønsteret. Innslaget går i prinsippet vekselvis under og over annenhver renninnigstråd. Fargeskillene parallelt med renningen og skaper er en svakhet i den tekstile strukturen som i hovedsak løses på to måter.

Gobelinteknikken går ut på at innslagstråden i et fargefelt vender om samme renningstråd. Dette skaper en åpen spalte som må syes sammen etter hvert.

Hakketeknikken går ut på at innslagstråden fra to fargefelt som grenser mot hverandre vender om samme renningstråd. Derved blir fargeskillet sikksakkformet, eller ”hakket”. Denne teknikken er nesten et varemerke på tradisjonell, norsk billedvev. Europeisk og norsk billedvev skiller seg klart fra hverandre nettopp på dette området. De store europeiske gobelinene har et høyt teknisk nivå, og forsøker å ta opp konkurransen med maleriet ved å gjengi så å si hvert eneste penselstrøk.

De norske dekorative vevnadene fra renessansen og barokken har sin styrke i det dekorative og gjengir motivene med fri bruk av flaten.

Norske vevnader benytter nesten utelukkende hardt spunnet, totrådet garn av spælsau. Til farging ble der benyttet plantefarger.

Norske vevkunstnere

Se også

Referanser

  • Kielland, Thor Bendz, 1894-1963 Norsk billedvev 1500-1800 . B.1 . Vevkunsten hos herremann og borger. Oslo : Gyldendal , 1953