Bjørn Carlsen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Kunstneren har gitt tilatelse til å bruke foto av hans kunst.

Bjørn Carlsen
Bjørncarlsen 011.jpg
Foto:Nina Aldin Thune
Fødselsdato: 4. september 1945
Fødselsted: Oslo
Nasjonalitet: Norsk
Felt: Maleri
Utdannelse: Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Statens Kunstakademi
Innkjøpt: Nasjonalgalleriet, Göteborgs Konstmuseum.

Bjørn Øivind Carlsen, født 4. september 1945 i Oslo er en norsk maler, bosatt i Heggedal.

Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo (1965-1967) og på Statens Kunstakademi (1967-1971) og (1974-1975). Han hadde sin første separatutstilling i Kunstnerforbundet, Oslo i 1972. Han har senere vært lærer ved kunstakademiet.

Utstillinger

Hans debuterte i Kunstnerforbundet i Oslo 1972, og han har senere hatt separatutstillinger i Kunstnernes Hus i Oslo 1991 og i København 1994. Han deltok i gruppe Zink, med fellesutstillinger sammen med Bjørg Holene, Ulf Nilsen og Leonard Rickhard, blant annet ved Festspillutstillingen i Bergens kunstforening i 1983 og andre fellesutstillinger i 1985 og 1986. Han har også deltatt på en rekke andre utstillinger som vandreutstillingen Winterland i Atlanta, Tokyo, Barcelona, München og Lillehammer 1993–94. I 2004 stilte Carlsen ut i Munchmuseet under tittelen Møte med Munch. Under Ibsenåret 2006 bidro han til prosjektet ART PRO IBSEN 2006 med et grafisk trykk til Vildanden.

Kunstneren

Bjørn Carlsen med sitt maleri Sankt Picasso
Foto: Nina Aldin Thune
Oppstandelse 2002-2010
Maleri: Bjørn Carlsen
Svømmer med fisk og sjeler 2004
Maleri: Bjørn Carlsen
Sankt Picasso 2003-2008
Maleri: Bjørn Carlsen

Bjørn Carlsen begynte å bli kjent som maler omkring 1970. Han interesserte seg tidlig for Impresjonisme og post-impresjonisme. Forbilder var Vincent van Gogh og Paul Cézanne, Lars Hertervig, August Cappelen, Edvard Munch, Arne Ekeland og Knut Rose. Hans figurative malerier kan ha elementer av surrealisme og ekspresjonisme, og mot slutten av 1970-årene syntes de å være på linje med tidens nyekspresjonisme. Han er også sammenlignet med den britiske maleren Francis Bacon.

Carlsens malerier er ekspressive i uttrykket, meget fargesterke, og særmerkes av groteske gjengivelser av populærkulturelle uttrykk som Donald og Dolly Duck. Han forener en grotest lekenhet med dypt alvor i bilder som formmessig kan minne om både Edvard Munch og moderne splatter sci-fi. Bjørn Carlsen har i hovedsak arbeidet med oljemaleri, men i de siste par år har han begynt å bruke pastell. Karakteristiske titler på hans bilder er Seksualsex, Kadaveret suges, Donaldfrisen, Tomheten fylles og Narkotisk orgasme.

Sitat Carlsen har helt siden debuten i 1972 vært en av Norges ledende billedkunstnere og viste tidlig et sjeldent koloristisk talent. Hans arbeider preges av en kraftig og kontrastrik koloritt, som lar sterke følelsesmessige krefter komme til uttrykk. Carlsens formspråk er ekspresjonistisk, det vil si et maleri som først og fremst gir en malerisk tolkning av indre følelser og opplevelser. Det var Edvard Munchs kunst som åpnet opp for hans kunstinteresse, og som førte til at han bestemte seg for å bli kunstner. Han har også fra første stund søkt et forenklet figurativt uttrykk som engasjerer og utfordrer. Motivmessig går ikke Carlsen av veien for å drøfte de store og eksistensielle problemer. Hans bilder kan være satiriske såvel som humoristiske og samfunnskritiske. Han velger motiver som beskriver menneskers isolasjon, ensomhet og undertrykkelse i det moderne samfunnet.

Carlsens bilder er tilsynelatende fulle av paradokser og selvmotsigelser. Den som leter etter altfor presise svar, kan fort oppleve at bildene forblir hemmelighetsfulle og tvetydige. Carlsen er undringens maler. Han ønsker å male bilder som stimulerer og engasjerer til tanker.

Sitat
Norsknorsk kunstmuseums presentasjon av Carlsen

Innkjøp — undervisning

Bjørn Carlsen er representert i en rekke offentlige samlinger, bl.a. i Nasjonalgalleriet og i Göteborgs Konstmuseum. Han har også utført utsmykninger i Asker Samfunnshus, i Holmlia skole og Juridisk fakultetsbibliotek i Oslo. I perioder har han vært lærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og vikariert som professor ved Statens Kunstakademi. 1984–85 var han førsteamanuensis samme sted.

Verk (utvalg))

Malerier
 • Evig velvære, 1970, Kunstnerforbundet, Oslo
 • Død hund, 1978, Astrup Fearnley Museet, Oslo
 • Selvmord, 1978, Astrup Fearnley Museet
 • Ridende medisinmann, 1979, Museet for Samtidskunst, Oslo
 • Søkende i død sebra, 1981, kunstners eie
 • Kadaveret suges, 1983, Museet for Samtidskunst
 • Seksualsex, 1983, Astrup Fearnley Museet
 • Evas Fødsel, 1985, Trøndelag Kunstgalleri, Trondheim
 • Over og underverdenen, 1987, Astrup Fearnley Museet
 • Konstruksjon for tilgivelse av Adolf Hitler, 1988, Museet for Samtidskunst
 • Jaktscene, 1990, Astrup Fearnley Museet
 • Smerten, 1993, Astrup Fearnley Museet
 • Sluttservice, 1993, Museet for Samtidskunst
Utsmykninger
 • Sceneteppe til kinosal i Asker Samfunnshus, 1982
 • samlingssal i Holmlia skole, Oslo, 1984
 • Gjøken bygger rede, Juridisk fakultetsbibliotek, UiO, 1996

Litteratur

 • Hans-Jakob Bruun. Bjørn Carlsen, fabel aktig. Press forlag, 2000. ISBN 82-7547-068-4
 • Holger Koefoed. Bjørn Carlsen : undring over tingenes tilstand. Labyrinth press, 1995. ISBN 82-7393-057-2
 • kunstbib 19 bøker/artikler om Carlsen

Eksterne lenker