Brødretomten

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Brødretomten
Bergensbilder 127.jpg
Bergen Foto:Nina Aldin Thune
Byggeår:  1797
Adresse:  {{{adresse}}}
Byggherre:  {{{byggherre}}}
Funksjon:  {{{funksjon}}}Brødretomten prospekt av Johan F. L. Dreier
Utsikt fra Brødretomten prospekt av Johan F. L. Dreier

Brødretomten er et lyststed i Amalie Skramsvei 45 i strøket Sandviken i Bergen. I 1796 fikk kjøpmann Hendrich Meyer skjøte på tomten. Sammen med sin bror, Fredrich Meyer, oppførte han deretter bygningen i 1797 etter arkitekt Johan Joachim Reichborns tegninger. Huset har mansardtak og en bred gavl mot lindeallén og hagen. Huset ble senere forbilde for en rekke villaer i nyempire i Bergen. Spisestuen på Brødretomten har veggmalerier av bergensmaleren Johan Georg Müller (1771-1822) som fremstiller «Slaget på Københavns red» (1801). Et prospekt av Johan F. L. Dreier viser at huset opprinnelig hadde engelske skyvevinduer. Disse ble skiftet ut med empirevinduer på 1800-tallet.

Sidebygg, ombygging og restaurering

Ved siden av hovedhuset fikk disponent Alf Falck oppført en kombinert garasje og portnerbolig etter arkitekt Ole Landmarks tegninger i 1919. Landmark ble også engasjert til å bygge om og restaurere huset i 1924. Hovedtrekkene i første etasjes romplan ble i stor grad beholdt, selv om to tidligere soverom ble slått sammen med en eldre stue til en dagligstue. Andre etasje fikk nye rom hvor listverk og dører ble laget etter modell fra første etasjen. En bakbygning i tre ble erstattet med et toetasjes tilbygg i mur. Bakbygningen fikk moderne boligfunksjoner som baderom og garderobe med vannklosett. Bakbygningen fikk engelske skyvevinduer, lik de som huset hadde på prospektet av Dreier. Eksteriørmessig var det få endringer. I sydfasaden ble et nytt vindu satt inn hvor den nye dagligstuen ble lagt.

Brødretomten ble fredet av Riksantikvaren i 1927.

Litteratur

  • Rommetveit, Knut; Det signerte huset : Ole Landmarks arkitektur i Bergen og Haugesund, 1914-1924 , Hovedoppgave i kunsthistorie - Universitetet i Bergen, 2003.

Eksterne lenker