Ca 'd'Oro

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Ca d'Doro ved Canale Grande, Venezia.
Foto: Frode Inge Helland

Ca 'd'Oro, opprinnelig Palazzo Santa Sofia, er et palass ved Canale Grande i Venezia ("Det gyldne hus") i venetiansk gotikk. Etter Dogepalasset (Palazzo Ducale), er det byens fineste eksempel på venetiansk, gotisk arkitektur.

Det var opprinnelig bygget for Contarini-familien Venezia som i tiden mellom 1043 og 1676 fostret 8 doger.

Bygning

Palasset er kledd med marmor og fikk navnet Ca d'Oro på grunn av de svært forseggjorte detaljer i fasaden, opprinnelig dekorert med bladgull og malt med vermillion og ultramarin.

Ingen av fasadene gir noen indikasjon på at palasset er bygget rundt et indre gårdsrom. Bygget er et slående eksempel på venetiansk gotikk, utført av arkitektene og skulptørene Giovanni Bon og sønnen Bartolomeo Bon. Arkitektene Bon er også kjent som arkitekter for Dogepalasset og Porta della Carta.

I første etasje er det på kanalsiden en tilbaketrukket loggia, korridor, med kollonade som inngangsparti for inngangshallen direkte fra kanalen.

Over inngangspartiet, bak enda en kolonnade, er en balkong for hovedsalen i annen etasje, piano nobile. Søylenes kapiteler og buer har kapiteler som bærer et firblad-grindverk i flamboyant gotikk.

Over, i tredje etasje, er en tilsvarende balkong eller loggia med en enda lettere og luftigere utforming i flamboyant gotikk.

Historie

  • 1420. Marino Contarini, en velstående borger i Venezia beslutter å bygge det mest strålende palass i Venezia. Palazzo Santa Sofia
  • 1428. Byggingen av palasset påbegynnes.
  • 1430. Paslasset ferdigstilles.
  • 1797. Republikken Venezia faller. Palasset gjennomgår en rekke skifter i eierskap.
  • 1847. Marie Taglioni trekker seg tilbake fra balletten og flytter for en tid inn i Ca Doro. Hun fjerner den gotiske trappen fra den indre gårdsplassen og ødelegger de utsmykkde balkongene som vendte inn mot gårdsplassen. Hun selger også den historiske brønnen og fjernet mye marmoret.
  • 1894., Baron Giorgio Franchetti overtar palasset og påbegynner en gjennomgående restaurering, som også omfatter den gotiske trappe og den historiske brønnen.
  • 1915. Baron Giorgio Franchetti ovedrar palasset sammen med sin kunstsamling til staten.

Galleria Franchetti

Ca d'Oro er nå kunstmuseum for venetiansk kunst, hovedsakelig gotikk og barokk. I tillegg til maleri og skulptur vises også også kunsthåndverk og tepper. På grunn av det lange forfallet frem til Baron Giorgio Franchetti overtok og restaurerte palasset, er ikke interiørene helt autentiske. Men rommene er utstyrt med gamle, venetianske møbler og gir et godt inntrykk av prakten og livsstilen i de venetianske palasser.

Samlingen omfatter blant annet malerier av Andrea Mantegna, som San Sebastino, Giovanni Domenico Tiepolo , Jacopo da Pontormo, Titians Venus ved speilet, mindre arbeider av Tintoretto, Carpaccio, Van Dyck, Francesco Guardi, Jan Steen, en samling bronseskulpturer fra 1100 - 1500-tallet, skulpturer av Tullio Lombardo og rester av freskene av Giorgione og Tizian, flamske gobeliner og fasaden som Fondaco dei Tedeschi hadde malt og utstilt.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Goy, Richard J. The House of Gold. Cambridge (1992).