Campo Marzio

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Campo Marzio, fra latin Campus Martius («Marsmarken») er et område i Romas historiske sentrum og navnet på en av Romas rioni. Navnet kommer fra stridsguden Mars, ettersom stedet i antikken ble brukt til militære formål og derfor var viet til denne guden. Militæret drev eksersis på Campus Martius, Romernes Marsmark. Området er omkring 2 km² stort. Området er et av Romas livligste og avgrenses i vest av Tiberens buktning og strekker seg i øst til Via del Corso.

Bebyggelsen kom etter at akveduktene ble ødelagt omkring år. 600, fordi elven da ble den eneste vannkilden. Fra Sullas tid begynte deler av området å bli brukt til boliger, og det offentlige området ble stadig mindre. Det militære innslaget ble beholdt i form av en samlingsplass for byens milits, og det ble også holdt folkemøter på det gjenværende offentlige området. Flere templer, bad, monumenter og andre offentlige bygninger ble også reist i området. Da pavene vendte tilbake fra Avignon i 1377, ble området ytterligere bebygget da det lå nær Vatikanet.

Da Roma ble det forente Italias hovedstad i 1870 var bebyggelsen i Roma fortsatt i stor grad begrenset til Marsmarken og området omkring Vatikanet.

Romerne bor og arbeider fortsatt på Campo Marzio. Politikere og diplomater holder til i regjeringsbygningen Palazzo Madame.


  • Palazzo Altemps
  • Pantheon
  • Piazza Campo dei Fiori
  • Palazza Navona
  • Santa Maria sopra Minerva


Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Campo Marzio.