Canterbury

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Canterbury

Canterbury er en by i Kent, i det sørøstlige England. Byen er sete for erkebiskopen av Canterbury, som er primas for Den engelske kirke. Byen ligger i, og er administrasjonssenter for, distriktet City of Canterbury.

Byen har et befolkningstall på 42.258 (2001), fordelt på et areal på 23,54 km². Dette gir en folketetthet på 1 795 pr km².

Historie

Canterbury
Foto: Nina Aldin Thune

Navnet Canterbury kommer fra angelsaksisk Cantwarebyrig, som betyr «Kentmennenes festning». Det har bodd mennesker i området siden prehistorisk tid. I romersk tid ble byen et administrativt sentrum under navnet Durovernum. Rester av romerske bymurer og byporter er bevart.

I 597 bygde St. Augustin av Canterbury et kloster i nærheten av stedet hvor Canterburykatedralen senere ble reist. Augustin hadde blitt sendt til England som misjonær, med instruksjon om å opprette et erkebispesete i London. Det viste seg at det ikke var mulig, og han valgte derfor Canterbury, som var det nærmeste stedet han kunne finne hvor det var en rimelig mulighet for å lykkes med opprettelsen. Klosteret ble revet under oppløsningen av klostervesenet i England under[Henrik VIII; bare ruiner er igjen.

Katedralen er ble i middelalderen gravsted for Henrik IV og Edward, the Black Prince. I 1170 ble erkebiskop Thomas Becket myrdet i katedralen. Hans grav ble raskt et viktig pilegrimsmål, og hendelsen ga inspirasjon til Geoffrey Chaucers Canterbury Tales (1387). Thomas Mores familie hadde eiendommer i Canterbury, og Christopher Marlowe var født der.

Under andre verdenskrig førte bombing til store ødeleggelser i byen, etter at den ble utvalgt som en av byene Luftwaffe skulle rette sine angrep mot under Baedekerblitzen.

Byen er i dag et viktig turistmål, og i 2001 besøkte 1,2 millioner mennesker katedralen. I sentrum er mye av middelalderbebyggelsen godt bevart, og det er strenge reguleringer av byggeaktivitet for å bevare gamle bygninger.

Politikk

Distriktet City of Canterbury dekker et området som er 13 ganger større enn selve byen, og inkluderer Herne Bay og Whitstable. Selve byen er delt inn i bydelene Barton, Northgate, St Stephens, Westgate og Wincheap, samt at deler av Universitetet i Kent ligger innenfor bygrensen. Bare en del av byen, Thanington without har et sogn som politisk enhet; resten er ikke delt inn i sogn. Canterbury og Whitstable utgjør en valgkrets til det britiske parlamentet.

Canterbury er vennskapsby med Reims i Frankrike, og har vennskapsbånd med Bloomington-Normal i Illinois, Amerikas forente stater, og Vladimir i Russland.

Infrastruktur

Det er to jernbanestasjoner i selve byen, Canterbury East og Canterbury West. Den østlige stasjonen ligger på linjen mellom London (Victoria) og Dover, mens den vestlige er på linjen mellom London (Charing Cross) og Ramsgate og Margate. Togreisen til London (Victoria) tar omkring 88 minutter.

Motorveien A2 fra London til Dover går som ringvei rundt byen; avstanden til London er ca. 98 km. Den andre hovedveien gjennom byen er A28 mellom Ashford og Ramsgate og Margate. Bussforbindelsen til London (Victoria) tar omkring 110 minutter.

Utdanningsinstitusjoner

Canterbury har tre høyere utdanningsinstitusjoner. Universitetet i Kent ligger på et høydedrag omkring 3 km fra sentrum. Chaucer College er en uavhengig høyskole for japanske studenter, med beliggenhet innenfor Universitetet i Kents område. Canterbury Christ Church University Canterbury Christ Church University ligger i bysentrum, og er mest anerkjent for sin utdanning innen film, radio og tv- hvor bl.a. Thelma Schoonmaker gjesteunderviser. I tillegg finnes det en institusjon for videreutdanning, Canterbury College.

Eksterne lenker