Cennini

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Cennino Cennini: Alterstykke.

Cennino 'Andrea Cennini, født rundt 1370 i Colle Val d'Elsa i Toscana og død omkring 1440 var en italiensk maler. Han var påvirket av Giotto og gikk i lære hos Agnolo Gaddi.

Cennini er først og fremst husket for å på tidlig 1400-tallet ha skrevet Il libro dell'arte (boken om kunst) ofte oversatt som Håndverkerens håndbok. Boken er en detaljert beskrivelse av materialer, teknikker og metoder innen tidens bildende kunst. Den inneholder informasjon om pigmenter, pensler, maling på treplater, maling på mur (Fresko), teknikker og knep og detaljerte anvisninger på, skissering, undermaling og overmaling med tempera.

Oljemaleriets innføring

Cennini foretar også en enkel drøfting av oljemaling. Dette slår bena under den populære forstillingen, som ble viderebrakt av Vasari og Karel Van Mander, at oljemaleriet ble oppfunnet av Jan van Eyck (født før 1395 – død før før 9. juli, 1441) trass i at Theophilus (Roger fra Helmerhausen) udiskutabelt gir anvisninger om maling med oljebasert maling i sin avhandling om foskjellige kunstformer allerede i 1125). (Tresfjordantemensalet fra ca. 1325 – 1350 i Tresfjord kirke er malt med oljebaserte pigmenter på treplate og er et av Europas aller tidligste bevarte oljemalerier.)

Datering

Datoene som knytter seg til Cenninis liv er høyst usike og gjenstand for speulasjon. Det er ofte feilaktig hevdet at han var i live i 1437 fordi den datoen opptrer på en av kopiene av hans manuskript. Oversetteren av Il libro dell'arte, Daniel V. Thompson har ikke tatt med noen antagelser om dateringer av Cennini's liv. Ganske sikkert fordi der ikke finnes sikre opplysninger på dette punkt. Således blir dateringen ovenfor "tidlig på 1400-tallet" ren gjetning.

Teknikkene Cennini beskriver er teknikker som var i bruk sent på 1200-tallet og på midten av 1300-tallet. Ingenting i manuskriptet tyder på at hans beskrivelse av den nye utviklingen i oljemaleriet finner sted på 1400-tallet. Dette kan tyde på at manuskriptet er blitt til en gang på 1400-tallet.

Utgivelser og oversettelser

  • Thompson, D. V., Jr. (1932–3) Cennino d’Andrea Cennini da Colle di Val d’Elsa. Il Libro dell’Arte, 2 vols. New Haven: Yale University Press. [Engelsk oversettelse
  • Thompson, D. V., Jr. (1933) The Craftsman’s Handbook ‘Il Libro dell’ Arte’ by Cennino d’A. Cennini, New Haven: Yale University Press. [Gjenutgivelse av den engelske oversettelsen. Dover Publications, New York, 1960].
  • Cennino Cennini: Bogen om malerkunsten. København 1996. ISBN: 87-17-06183-0

Eksterne lenker