Christoffer Valkendorf

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Christoffer Valkendorf eller Walkendorff, født 1. september 1525 på Glorup gods på Fyn], død 17. januar 1601 i København, var en dansk adelsmann. Han var lensherre på Bergenhus fra 1556 til 1560.

Valkendorf og hanseatene

Etter at Valkendorf ankom Bergen ble det begått flere uoppklarte mord i noen av byens mange horehus. Valkendorf fikk revet en rekke av horehusene. Han fikk deretter i stor grad avviklet hanseatenes privilegier og monopol i Bergen. De tyske håndverkerne ble tvunget til å overholde norsk lov og de fikk valget mellom å sverge troskapsed til kongen eller reise. I 1559 måtte 59 tyske håndverkere reise. Etter tronskiftet i 1559 falt Valkendorf i unåde hos kong Fredrik II. Valkendorf følte seg truet og i 1560 flyktet han til Sachsen. Som lensherre i Bergenhus hovedlen ble han avløst av Erik Rosenkrantz som ankom Bergen 21. juli 1560.

Bergen rådhus

Valkendorf fikk oppført et murhus på eidet mellom Vågen og Lungegårdsvannet som han i 1568 ga i gave til byen. Dette huset ble byens rådhus, og er nå kjent som det gamle rådhus. Før dette var lå byens rådstue på Tyskebryggen. Det gamle rådhus inneholder i dag Bergen sin bystyresal, hvor det også henger et portrettmaleri av Valkendorf. En stund trodde en også, feilaktig, at det var Valkendorf som hadde bygget Rosenkrantztårnet, og det har derfor også vært kalt Valkendorftårnet.

Eksterne lenker