Claude Monet

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Claude Monet (1840-1926) var den største maleren innen fransk impresjonisme, en bevegelse som fikk sitt navn fra et av kunsterens arbeid. I sin siste serier av bilder, utforsket Monet med forandringen av lys, farge og atmosfære avansert mot abstraksjon. De siste bildene har fått stor inflytelse på kunstens påfølgende kurs.


Monets liv

Født 14. november 1840 i Paris, Frankrike. Han vokste opp i Le Havre, der han arbeidet som karitaturtegner og ble kjent med Eugène Boudin.Boudin var en respektabel landskapsmaler, som spesialierte seg inne Plein Air, utendørsmaling, han var en av de første som påpekte Monets tallent. I 1862 begynte han ved Paris studio av Charles Gleyre, der han arbeidet med nederlandske landskapsmaleren Johann Barthold Jongkind. I 1865 fikk han to av sine maleri godtatt til Salon, visningen var ingen stor suksess,noe som førte til at han siden stilte ut utenfor den ofensielle sirkelen. Monet fikk en sønn med Camille Doncieux, paret giftet seg i 1870 og flyttet til London etter utbruddet av Franco- Prøyssiske krigen. 1871-78 bodde han i Argenteuil, vest for Paris. I 1873 maler han "Impression: Sunrise" som gir impresjonismen sitt navn. Året etter ble gruppen Société Anonyme des Artistes, Peintres, Sculpteurs, Graveurs dannet i Paris. Gruppen bestod av Monet, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Pierre-Auguste Renoir og Gustave Caillebotte. De holder sin første utstilling i April.Hans kone, Camille, dør i 1879 og han flytter fra byen. I 1890 kjøper han et hus i Giverny, som forlir hans hjem resten av livet. 2 år seinere, gifter han seg med sin 2. kone Alice Hoschedé. 6. desember 1926, dør han i sitt hjem i Giverny.


Arbeid

Han utforsket effekten av lys som et redskap for å fange de flyktige inntrykk av en sene. Hans maleri viser en stor klarhet over hvordan natur og lyskvalitet forandrer en farge. Monet utforsket den optiske naturen av maling med et klinisk øye og hand. Arbeidet hans gikk fra å være realistisk til impresjonistisk, markert med korte, hakkete strøk hvor renheten av fargetonene og kvaliteten av lys lagde formen.

Inspirert av

Monet ble påvirket mer av datidens kunst, enn gamle mestere. Noen av de som påvirket han var: - Engène Boudin - Gustave Courbet - Édouard Manet - Joseph Mallord William Turner - Camille Pissarro

Han ble inspirert av Japansk faget treplatetrykk og oppdagelser innen fargeteori og optikk.


Kunstnere inspirert av Monet:

- Claude Debussy - Wassily Kandinsky - Henri Matisse - Jackson Pollock - Roy Lichtenstein - Joan Mitchell


Litteratur

Gariff, David - The world's most influential painters... and the artist they inspired, Barron's.

Commons

Commons har multimedia
for Claude Monet.