Lidelseskrusifiks

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Crucifixus Dolorosus)
Hopp til: navigasjon, søk
Lidelseskrusifiks fra Vadstena klosterkirke
Foto: Frode Inge Helland
Lidelseskrusifiks fra Fana kirke
Foto: Nina Aldin Thune

Lidelseskrusifiks eller pasjonskrusifiks også kalt Crucifixus Dolorosus er et krusifiks som viser den lidende Kristus med tornekrone.

Bakgrunn

På 1200 utviklet det seg et eget kristent fromhetsliv med et personlig og indre fromhetsliv. På 1300-tallets begynnelse fikk krusifikset et sterkt uttrykk for pine og død. De ekstreme lidelseskrusifiksene fra 1300-tallet omtales ofte som crucifixus dolorosus og som da en egen gruppebetegnelse. De hadde til hensikt å vekke medfølelse, innlevelse og sorg hos betrakteren. Bildene fikk en ny rolle som et andaktsbilde.

I den romanske perioden hadde de fleste krusifiksene vært triumfkrusifiks avbildinger av den levende Kristus med kongekrone som en så på som lite naturtro. I gotikken var innstillingen mer realistisk, og Jesus er som oftest død på de gotiske krusifiksene. Krusifiksene kan også ha hatt ulike funksjoner.[1] Lidelseskrusifikset viser selve offerhandlingen at Jesus tar synden som ville ført menneskslekten inn i fortapelsen om ikke Jesus hadde lidd døden på korset. Triumfkrusifikset kan ha hatt en annen funksjon. Det skulle sammenfatte og fortette hele frelsesgjerningen, død. oppdtandelse, himmelfart og himmelsk herlighet.[2]

Referanser

  1. Danbolt, Gunnar; Norsk kunsthistorie, Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag side 53
  2. Danbolt, Gunnar; Norsk kunsthistorie, Bilde og skulptur frå vikingtida til i dag side 53

Litteratur

Eksterne lenker