Gemmekors

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Crux gemmata)
Hopp til: navigasjon, søk
Detalj av apsiden i San Pudenziana i Roma
Foto: Nina Aldin Thune

Et Gemmekors crux gemmata er et kors som er besatt med edelstener eller gemmer.

Bakgrunn

Korset er et av de gammelkristne grunnformene. Et av disse korsene har nær slektskap med den ikonografiske typen livets tre. Disse korsene har tre betydningsnivåer. det indre grønnfargede levende korset som omsluttes av vekstartede utsiringer og som også er dekket av edelsteinlignde motiv, gemmer. Korsene har to former: lyskors og gemmekors.

Opprinnelse

Gemmekorset har utsvingte armer og opprinnelse i det kristne signum crusis, triumfkorset. Erick Dinkler [1] har påvist at latinske kors med utsvingte armer har sitt utspring fra Theodosius I s tid (379-395). Keiseren hadde behov for å finne et symbol for sin makt og han ville vise at det fantes en sammenheng mellom Kristus seier og keiserens. Drinkler mener at oppstillingen av denne korstypen i Konstantinopel har spillt en viktig rolle for oppfatningen og utbredelsen av denne korstypen. det er sansynlig at denne korstypen spredte seg fra øst til vest.

Det tidligste eksempelet av denne korstypen er på sarkofagen fra Sarigüzel 380-390 som er i Arkiologisk museum i Istanbul. Et annet tidlig eksempel av et triumfkors med edelstener er i en kuppelmosaikk i Hagios Georgios kirken i Thessaloniki som er datert fra 400-tallet. En paralell i vest er korset på Probus sarkofag i de Vatikanske grottene. Det eldste representative eksempelet er fra apsidemosaikken i San Pudenziana i Roma datert til 410.

Referanser

  1. Ekspert på det gammelkristne korsets problematikk Wolska, Johanna; Ringkors från Gotlands medeltid, En ikonografisk och stilistisk studie, Stockholm 1997 side 45

Litteratur

  • Wolska, Johanna; Ringkors från Gotlands medeltid, En ikonografisk och stilistisk studie, Stockholm 1997 ISBN 91-628-2255-1

Eksterne lenker