Dalen Hotel

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Dalen hotel 2009
Foto: Frode Inge Helland
Dalen hotel ca 1890
Dalen Hotel i Tokke

Dalen Hotel er et «eventyrhotell» som ligger på Dalen i Tokke kommune i Telemark. Hotellet er tegnet av arkitekt Haldor Larsen Børve og oppført i 1894, i en blanding av sveitser- og dragestil med dragehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser.

Bygningen

Dalen hotel er et av periodens mest storslåtte turisthoteller, oppført i panelt tømmer ved enden av Telemarkskanalen. Bygningen i 2 1/2 etasjer har en monumental plassering som et slottsanlegg. Midtpartiet domineres av en sentral hall gjennom alle etasjer og med overlys. Foran hallen står to rikt dekorerte tårn. Ut fra sentralhallen går to lange fløyer symmetrisk ut til hver side og ender i tverrstilte bygningsdeler som gir en rik og sammensatt bygningskropp. Bygningen har en mengde tårn, gavler og verandaer. Detaljene er dels i sveitserstil, dels inspirert av stavkirker og gamle norske loft og stuer, med svalganger, portaler og dragehoder.

Hotellet har 38 rom. Det ble restaurert etter å ha forfalt i mange år, og gjenåpnet i 1992. Bygningen er på nesten 4 500m² og en av de største trebygningene i Norge og et av de gjenværende virkelig store trehotellene fra slutten av 1800 tallet. Hotellets fasader, lobby, den store hallen med originalt blyglasstak fra Berlin 1894, salongene og spisesalen er som da hotellet åpnet i 1884. Hotellrommene er stort sett som originalt og moderne bad ble installert i 2007.

Historie

Turiststrømmen til Dalen var stor allerede på 1800-tallet på grunn av Telemarkskanalen, men Dalen manglet et luksushotell for de rike og prominente gjestene. Med inspirasjon fra blant annet stavkirker og vikingtiden ble hotellet oppført i 1894. Hotellet ble kjent over hele Europa og det engelske aristokratiet kom hit. Kong Oscar II var gjest her, det var også keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold av Belgia. Hit kom også kong Haakon VII og dronning Maud med daværende kronprins Olav.

Under 2. verdenskrig tok tyskerene over hotellet, og interiør ble fjernet mens bygningene forfalt. Predikanten Aage Samuelsen hadde tro på fremtiden for hotellet. Han kjøpte det, men lyktes ikke med å få reist kapital til restaurering av bygningene. Men han gav hotellet mye oppmerksomhet og PR. På slutten av 1980-tallet ble det satt igang restaurering og i 1992 åpnet hotellet igjen.

Hotellet fikk i 2000 verneorganisasjonen Europa Nostras høyeste pris – sølvmedalje – for bevaring av hotellet som et unikt kulturminne.

Spøkelse

Det spesielle med Dalen Hotel er historien om Miss Greenfield - den engelske ladyen som ankom hotellet sent 1800-tall. Hun fødte angivelig et barn på rom 17, og reiste senere tilbake til England uten å si ifra til noen på hotellet. Døren til rommet var barrikadert, og etter at folket på Dalen hadde brutt opp døren, fant de et dødt barn. Det vites ikke om ladyen drepte sitt barn selv, eller om det var dødfødt, men uansett skulle hun stilles for retten i England. Hun tok sitt eget liv før rettsaken begynte, og vandrer i dag hvileløst omkring på hotellet. Det sies at spesielt menn som sover på dette rommet, merker hennes nærvær, og det bør ikke legges noe oppi vuggen på hennes rom.[1]

Bilder

Interiør

Annet

Referanser

Eksterne lenker