Danckert Krohns stiftelse

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Danckert Krohns stiftelse
Danckert Krohns stiftelse.1.jpg
Bergen Foto:Nina Aldin Thune
Byggeår:  1789Danckert Krohns stiftelse
Foto: Nina Aldin Thune

Danckert Krohn stiftelse ligger i Kongs Oscarsgate 54 i Bergen. Den senbarokke bygningen med hovedbygg og sidefløyer ble oppført i 1789.

Historie

Stiftelsen ble opprettet ved gavebrev i 15. mai 1785 av hoffagent Danckert Danckertsen Krohn (1726-1795) og hans andre hustru Johanne Margrethe von der Ohe. Ekteparet, som var barnløse, overførte denne eiendommen og 26000 riksdaler til stiftelsen.

Grunnleggingen av slike milde stiftelser ble gjort av rike borgere og var i hovedsak beregnet for respektable borgere og enker som var svekket av alderdom. I Bergen finner man i dag tre andre bevarte anlegg med lignende opprinnelse: St. Jørgens Hospital er den eldste institusjonen med røtter tilbake til middelalderen, Stranges stiftelse fra 1600-tallet og Zander Kaaes stiftelse fra 1700-tallet. Danckert Krohns stiftelse, bygningen og midlene, skulle brukes til trengende eldre ektefolk, enker eller enkemenn fra borger- og embedsstanden.

Stedet bygningen i dag ligger var tidligere et salpeterverk - dette ble revet og murene ble brukt som gjerde rundt hagen. Bygningen ble fredet av Riksantikvaren i 1927.

I 1940 ble et tilbygg til stiftelsen tegnet av Egill Reimers bak eiendommen. Bygget ble restaurert av arkitektene J. L. Andersen og K. H. Irgens i 1971. Arbeidet ble belønnet med diplom fra Europa Nostra.