Davids samling

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Osmannerne, Islamisk samling, Davids Samling, København.
Foto: Pernille Klemp
Nyere dansk samling, Hammershøisalen, Davids Samling, København.
Foto: Pernille Klemp
Eldre europeisk samling, Gullaldersalen, Davids samling, København.
Foto: Pernille Klemp
Frittegods fra Isnik det tidligere Nikea, dekoret med farger og begitning under en klar glassur. Etter 1560. Islamsk samling.
Foto: Frode Inge Helland
Moskelampe av emalejedekorert glass. Europa eller midtøsten. 1800-tallets andre halvdel. Islamsk samling.
Foto: Frode Inge Helland

Davids Samling er et kunstmuseum i København, som inneholder kunst og kunsthåndverk fra 1700-tallets Europa, dansk guldalder og nyere dansk kunst samt kunst fra den islamiske verden fra 600-tallet til 1800-tallet. Det er bygget over samlingene til den danske høyesterettssakfører Christian Ludvig David (1878 - 1960) og holder til i den eiendommen som David selv bebodde, og en senere ervervet eiendom ved siden av. Samlingene inneholder tre permanente samlinger:

  • Islamsk samling
  • Eldre europeisk samling
  • Nyere dansk samling

Samlingene er etter Davids død betydelig utvidet.

Den islamske samling er nå den viktigste og en av Nord-Europas største. Den er representert med alle medier og dekker hele det islamske område fra 700-tallet til 1800-tallet i Afrika, Spania, Ungarn og India. Den gir et dekkende inntrykk av kunsten i dette kulturområdet. De islamske kunstgjenstandene belyses fra tre forskjellige innfallsvinkler:

  • Historisk-geografisk perspektiv
  • Etter materialer
  • Islamsk kunst i et kulturhistorisk perspektiv

Den eldre europeiske samling er oppstilt i en interiørmessig sammenheng i de opprinnelige rom fra 1800-tallet. Den inneholder kunst, møbler og kunsthåndverk fra 1800-tallet med nordisk fanjanse, dansk sølv og de tidligste eksempler fra Den kongelige Porcelainsfabrik og fra Meissen, Vincennes og Sèvres og gjenstander fra David Roentgens verksted. Her er også bilder av en rekke danske førende kunstnere fra den danske gullalder (synonymt med de kunstnere som ble utdannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1820 – 1840-årene, særlig under under især C. W. Eckersberg.). Nyere dansk samling består av en liten gruppe malerier, skulpturer og malerier av danske kunstnere fra årene 1880 – 1950, bla. Theodor Philipsen, J.F. Willumsen, L.A. Ring, Peter Hansen og Vilhelm Hammershøi.

Billegalleri fra islamsk samling

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Davids samling.

Eksterne lenker

[http://www.davidmus.dk Davids samling