De førti matyrer

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Fil:FortyMartyrsofSebaste.JPG
Ikon som forestiller De førti matyrer

De førti matyrer også kalt De førti ridderne er en tradisjonell norsk merkedag som ble feiret 9. mars til minne om førti romerske soldater som ble drept i Sebaste, i deg byen Sivas i Tyrkia, i år 320 for sin kristne tro. For å få dem til å fornekte sin kristne tro skal de ha blitt tvunget til å stå nakne på isen på en frossen dam inntil de døde av kulden.

Matyrenes navn

De førti martyrenes angivelige navn er: Candidus, Kyrion, Domnus, Hesykhios, Heraklios, Smaragdes, Eunoikos, Valentus, Bibianus, Claudius, Priscus, Theodoulos, Eutychios, Johannes, Xanthios, Ilianus, Sisinios, Angus, Flavianus, Aetius, Akakios, Ekdikios, Lysimachos, Alexander, Ilias, Gorgonios, Theophilos, Dometian, Caius, Leontius, Athanasias, Cyrill, Sacerdonus, Nikolaus, Valerius, Philoktimos, Severianus, Khudion, Meliton og Aglaios.

Feiring

Festen for de førti martyrene feires den 9. mars i øst, mens den er 10. mars i vest etter at pave Innocent X (1644-55) flyttet den for å gi plass til festen for den hellige Fransiska av Roma. Festen ble strøket i den romerske generalkalenderen i 1969 og henvist til lokale og spesielle kalendere. I den armenske kirken minnes martyrene den 17. mars. Datoen er avmerket på enkelte versjoner av primstaven med en halv sol. Været denne dagen skulle holde seg i de førti påfølgende dagene.

I kunsten

I kunsten vises de førti martyrene nakne på den islagte sjøen, gjerne med martyrpalmer i hendene mens de krones av engler.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for De førti matyrer.