Det hvite hus, Haukelandsbakken 9

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Det hvite hus, Haukelandsbakken 9
Haukeland 058.JPG
Bergen Foto: Nina Aldin Thune
Byggeår:  1849
Adresse:  {{{adresse}}}
Byggherre:  {{{byggherre}}}
Materiale:  tre
Funksjon:  {{{funksjon}}}Det hvite hus, Haukelandsbakken 9 ligger ved Barneklinikken ved Haukeland universitetssykehus i Bergen og er én av to bevarte bygninger på stedet fra tiden før sykehuset ble etablert.

Historie

Under Haukeland gård lå husmannsplassen Træet. Træet lå der psykeatrisk avdeling ligger i dag. Omgangskolemannen Markus Andersen (1793—1839), kjøpte land på husmannsplassen og bygget et herskapelig lyststed på eiendommen. Plassen ble senere oppkalt etter han og fikk navnet Markusplassen/Markusplasset.

Eiendommen ble først tinglyst i 1850, men vi finner bygningen igjen i branntakstene tilbake til 1835.

Tidsmessig stemmer dette med den empirestilen vi finner igjen i huset. Det er derfor sannsynlig at huset er bygget på første del av 1830 tallet. Huset bærer også preg av å også ha hatt en rekke ombygninger. Vi finner det igjen i en rekke brannakster blant annet i 1846 og i 1854. I branntaksen fra 1854 er det snakk om to våningshus. Våningshus nr 2 er sannsynligvis det som vi finner igjen på kart og flyfoto fra 1951 som sammenbygget med hovedhuset. Dette ble revet i forbindelse med bygging av psykiatribygget.

Bygningen

Det hvite hus er oppført i sen-empire og er trolig bygget etter et arveskifte i 1849. Lystedets byggherre er ukjent, men det er mulig at det var Adam Walter Müller. Lyststedet det Hvite hus har visse likhetstrekk med det mer monumentale Kronstad hovedgård.

I 1911 kjøpte Haukeland sykehus det Hvite Hus og lyststedet ble brukt som direktørbolig fram til 1942, og rommer i dag kontorer for psykiatrisk divisjon.

Det Hvite hus er forelått fredet i landsverneplanen for helsevesenet. Det strider mot sykehusets egne planer for nybygg og huset er i dag rivningstruet. Tidligere førsteantikvar Per Jahn Lavik har i en kronikk gått til kraftig angrep på det han kaller «gribber på Haukeland».

Bilder

Litteratur

Eksterne Lenker