Diskusjonside/arkiv 1

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Forslag til struktur for kirkeartikler.

Det kan være greit å ha en struktur som utgangspunkt for artikler om kirkeartikler (og historiske bygg). Jeg våger meg med et utgangspunkt for diskusjon:

(innledende avsnitt med presis lokalisering, sted (evt. også distrikt, dalføre, by etc.), kommune, fylke og nasjon.)
Bygningshistorie, med byggeår, ombygginger, eierskifte, konservering, restaurering
Bygningen, beskrivelse av bygningstype, bygningens orientering, anatomi som bærestruktur, bygningstype, takform, påbygg, innganger, med
Eksteriør med kledning, overflatebehandling, farge, taktekking, viduer etc
Interiør, planløsning, inndeling i rom, soner etc,
Inventar, fast inventar og innredning løst inventar, løse verdigjenstander osv.
Billeder
Arkeologiske undersøkelser
Annet

Ikke alle bygninger passer inn i dette mønsteret som da selvfølgelig må tilpasses tilgjengelige fakta.
--Frode Inge Helland 5. aug 2007 kl.23:49 (CEST)

Syns dette ser bra ut. --Nina 6. aug 2007 kl.14:47 (CEST)

Referanser

Referanser må plasseres før et eventuelt billedgalleri på grunn av programvaren som ikke virker skikkelig om de er etter billedgalleriet.--Nina 15. aug 2007 kl.13:44 (CEST)

Navn på prosjektrommet

Prosjektrommet heter «Kunsthistorie», ikke «Kunsthistoriewiki». Når sider flyttes så gjøres dette med arkfanen «flytt», ikke ved kopiering. Det er nå en hel del sider med innledende navn «kunsthistoriewiki:» som har dubletter i navnerommet «kunsthistorie». Fordi det er opprettet et stort antall lenker på disse navnene så er det ikke helt enkelt å rydde da disse navnene må rettes opp. Jeblad 13. jan 2008 kl.10:00 (CET)

En av grunnene er at de før en utvidelse het kunsthistoriewiki. --Nina 13. jan 2008 kl.12:26 (CET)

Gallerier med mer enn 4 kolonner

Jeg har ofte savnet mer enn fire kolonner fordi det blir bedre balanse i oppsettet på en skjerm med en middels oppløsning --Frode Inge Helland 27. jan 2008 kl.23:31 (CET)

Det er mulig å lage gallerier med mer enn 4 kolonner, se blant annet [1]. Teknikken er beskrevet på Commons [2]. --Nina 28. jan 2008 kl.14:09 (CET)

Oppdatering av lisens

Kunsthistorie har oppdatert lisensen til den nyeste utgaven 3.0. Da den bygger videre på den vi har brukt inntil nå ser jeg ikke dette som vesentlig endringer. --Nina 4. mar 2008 kl.14:29 (CET)

Vandalisme med spamlenker

Det blir lagt inn spamlenker på diskusjonsider til noen MediaWiki oppføringer som MediaWiki-diskusjon:Postcomment. Slike sider skal slettes av en administrator, den som har lagt inn lenken eller lenkene blokkeres for 6 mnd med begrunnelse spam og eventuelt kan en opprette siden igjen og låse den slik at bare administratorer kan skrive der for å unngå at spamere bruker den flere ganger. --Nina 22. mai 2008 kl.11:30 (CEST)

Artikler på forsiden

På venstre side av forsiden er der et par artikler som har vært der svært lenge. Om noen har lyst å skifte dem ut så ville det være fint. Jeg tror også at der kan være 3 eller 4 artikler der. --Nina 25. jun 2008 kl.21:43 (CEST)

Artikler bør beskyttes mot redigering av uregistrerte brukere.

Jeg tror at vi bør beskytte artiklene vi skriver mot redigering av uregistrert brukere slik at vi har kontroll med hvem som skriver hva. De som har tilgang til dette trykker på beskytt og markerer og lagrer. --Nina 17. sep 2008 kl.13:00 (CEST)

Artikler som skrives av uregisterte brukere og annet som må kontrolleres

Jeg har laget en mal som skal settes på sider vi ikke vet om er faglig holdbare.{{Ikke faglig kontrollert}}

Artiklene blir lagt i Kategori:Sider som må kontrolleres faglig som jeg håper kan bli gjennomgått av og til slik at det vi har av artikler holder mål. --Nina 17. sep 2008 kl.13:23 (CEST)

Oppgradering

Da er tiden kommet for oppgradering av wikien! Utover at selve motoren Mediawiki vil bli oppdatert så vil det også bli lagt til noen lenge etterlengtede ekstra systemer. Først er det en policy-endring

Identifiserte skribenter 
Fordi dette er en fagwiki så foreslår jeg at det skiftes til en løsning hvor alle skribenter blir identifisert. I praksis betyr det at real name blir brukt for å lage en oversikt over skribenter som plasseres i bunnen av artiklene. Løsningen som er tilgjengelig i dag bruker bidragstelling, som er veldig lettvekts og litt unøyaktig. Den vil imidlertid fungere for å gi et generelt inntrykk av hvem som har skrevet på en artikkel. Det finnes litt forskjellige metoder og presentasjonsformer for det her.

Vi har noen som er nokså sikre tillegg og hvor det tidligere er flagget et ønske om å få lagt de til.

Dynamiske lister 
Disse vil gjøre det mulig å lage lister og oversikter på samme måte som på Lokalhistorisk wiki, men istedenfor å fokusere på lokale områder er det her mer aktuelt å fokusere på perioder. Også andre ting ved bruken kan bli vesentlig annerledes. Det avgjør vi underveis.
Parser functions 
Disse er i bruk i dag, men i en eldre utgave. I tillegg kan det bli aktuelt å legge til ekstra funksjoner slik som string functions for å kunne omskrive tekster på en forutsigelig måte. Det er også aktuelt å legge til ekstra funksjoner for å prosessere dato og tid.
Referanser 
Det vil bli lagt til en utvidelse som gjør det mulig å skrive referanser på en skikkelig måte. Denne tror jeg vi skal endre slik at det er mulig å legge referanser i en bunnseksjon, dermed får vi mesteparten av referansemalene ut av brødteksten.

Så har vi noen som det litt mer uklart om vi skal ta med. Jeg mener de er viktige, men vi kan godt klare oss uten dem.

Beskyttet tekst 
For å håndtere situasjoner hvor deler av teksten trenger ekstra beskyttelse vil det bli lagt inn en utvidelse som tillater wikiformatering som beskytter deler av teksten. Dette er viktig der tekst siteres som må beholdes riktig, samtidig som andre deler av teksten kan endres.
Stabile versjoner 
Denne vil gjøre det mulig å godkjenne endringer før de blir publisert. Fordi det her er en fagwiki så kan det være lurt at alle endringer blir sjekket slik at en med rimelig grad av sikkerhet kan si at endringen er faglig holdbar. Jeg tror denne vil være med på å dra opp inntrykket av nettstedet som faglig sterkt.
Extension:FlaggedRevs
Tilfeldige artikler 
Det finnes en løsning for å lage oversikter med alternerende oppføringer. Denne er vesentlig mer lettvekts enn dynamiske lister, og mitt forslag er at vi tar med denne for å se om den er tilstrekkelig for portalsider.

Så er det litt som er kjekt å ha, men strengt tatt ikke nødvendig.

Tilbakestilling av passord 
Det er alltid noen som får problemer med passordet, og som ikke har lagt inn epost slik at de får resatt passordet på dette viset. Hvis vi kan få avklart eierforholdet på annet vis så er det mulig for byråkrater å sette passordet til et nytt som så vedkommende kan bruke neste gang det logges på.
Endre brukernavn 
Hvis noen finner ut at de har valgt et uheldig brukernavn så kan det være kjekt at en byråkrat kan endre dette. En slik endring har kun effekt på denne wikien.

Før vi starter så er det greit om vi blir enige om dette er de løsningene vi vil ha, og om det eventuelt finnes andre som også må med. – Jeblad 25. apr 2009 kl.18:10 (CEST)

Min Ønskeliste

En del av dette overlapper vel det som er lagt inn og tenkt lagt inn, men jeg setter inn det jeg så kunne være greit for en tid siden. --Nina 29. apr 2009 kl. 14:22 (UTC)

Klikkbare billedkart 
I en del bilder kan det med fordel settes opp løsninger for klikkbare billedkart. Dette gjør det for eksempel mulig å klikke på enkeltmalerier om et bilde er tatt inne i et galleri. Det er litt uheldig at det ikke er tydelig nok at billedgallerier brukes, og dette bør fikses.
Tilleggsfunksjoner 
Det er mulig å legge til funksjoner utfra brukernes behov. Disse funksjonene krever litt arbeid å sette opp, men er vesentlig enklere for brukerne å ta ibruk enn for dem å manuelt endre egen /monobook.js.
Inputboks 
I en del tilfeller kan enkle ekstra bokser for å legge inn ekstra parametre til søk og artikkelkonstruksjon forenkle og effektivisere arbeidet. Disse tilpasningene kommer i flere former og løsningen som er valgt bruker samme form som på Wikipedia.
Blokkere lenkespam 
Henter ned en blackliste fra Meta, lista er nokså stor og fanger opp det viktigste. Komplette lister blir svært store og det er tilnærmet umulig å fange opp alt. Lokalt finnes det en whiteliste for å kunne overstyre Meta sin blackliste. I tillegg finnes det en lokal blackliste for å fange opp tilfeller som passerer på Meta.
Blokkering av titler 
Blokkerer titler, brukernavn, opprettelse og flytting av sider, osv. Utvidelsen er relativt fleksibel, men dekker kun titler og ikke innhold. Lokalt finnes det en whiteliste for å kunne overstyre Meta sin blackliste. I tillegg finnes det en lokal blackliste for å fange opp tilfeller som passerer på Meta.
Blokkering av spambots 
Enkelt rammeverk for å blokkere spambots utfra hva som er vanligste oppførsel under opplasting av spam. Metoden er ikke særlig presis, men den er effektiv ovenfor vanligste spambot.