Ekebergrestauranten

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Ekebergrestauranten, nordvest.
Foto: Frode Inge Helland
Ekebergrestauranten, nordvest.
Foto: Frode Inge Helland
Ekebergrestauranten sett fra Akershus festning.
Foto: Frode Inge Helland
Ekebergestauranten, sydvest.
Foto: Frode Inge Helland

Ekebergresaturanten (1929) er en restaurant i Ekebergskråningen på østsiden av Oslo. Den er fredet som den eldste bevarte og et av våre fremste eksempler på klassisk funksjonalisme.

Bygget

Ekebergrestauranten ligger med sine to etasjer, terrasser og murer i den vestvendte åssiden med utsikt til Bjørvika..Det er utført i betong med flate tak og store vindusbånd med hjørnevinduer, avrundet hjørnetårn med hovedinngangsparti. Utvendig er det etter restaureringen pusset og hvitmalt og godt markert under Ekeberg og synlig fra lang avstand. Den opprinnelige fargen var en kombinasjon av rødbrunt og brunt som skulle få bygningen til å harmonere med naturomgivelsene.

Historie

Restauranten ble påbegynt planlagt i 1927 av arkitekt Lars Backer etter en arkitektkonkurranse og ferdigstilt i 1929. Den erstattet en restaurant oppført i tre på stede i 1916, eid av Tidemanns Tobakkfabrik og som tidligere hadde vært Tiedemanns Tobaksfabriks paviljong på Jubileumsutstillingen 1914. Bygningen ble gitt til kommunen og oppført på Ekebergåsen. Den ble revet for å gi plass til den nye restauranten. I mange år ble restauranten drevet av Oslo Folkerestauranter. Den hadde mange eiere og ar i mange år et populært dansested. På 1980-tallet gikk den inn i et langvarig forfall. Driften ble nedlagt for godt i 1997. Fortidsminneforeningen foreslo fredning av eksteriøret, terrasseanlegget og deler av interiøret. I 1998 ble det påbegynt rivingsarbeider som ble stoppet av Oslo Kommune. Bygningen forfalt sterk, fikk nye eiere med planer om å gjøre om stedet til forretningseiendom. Men det var klausul om restaurantdrift og i 1999 ble bygningen midletidig fredet.

Den 9.4.2003 ble Ekebergrestauranten kjøpt for 15 millioner kroner av Eiendomsspar as ved Christian Ringnes. Det ble istandsatt en fullstendig restaurering av anlegget. Stedet ble gjenåpnet i 2005 med flere tidsmessige møterom, restauranter og selskapslokaler..

Annet

NRK1 sendte 12. mai 2003 en dokumentarfilm om Ekebergrestauranten, en av Norges kulturskandaler av Morten Møller Warmedal og Tor Karlsen. Der hadde i 18 måneder hadde gjort opptak fra stedet og funnet frem eldre filmmateriale. Filmen satte søkelyset på myndighetene og private eieres ansvarsfraskrivelse ovenfor forfallet på et av hovedverkene i moderne, norsk arkitektur.

Billedgalleri

Eksterne lenker

Ekebersrestaurantens historie på BLFs nettsider

Eksterne lenker