Espevær

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°35′28,08″N 5°9′20,32″Ø

Espevær.
kart: Kart i skolen
Baadeholmen. Baadehuser er market med blått bak og øst for for handelsbygningen ved kaien.
kart: Kart i skolen
Baadeholmen. Baadehuser til høyre og øst for handelsbygningen ved kaien.
kart: Kart i skolen

Espevær var et gammelt handelssted, skjenkested og skysstasjon i Sveio kommune og ligger på en øygruppe vest for Bømlo.

Historikk

I 1725 får Jon Torkelsen kongelig privlegiebrev på å drive handel og gjestgiversted på Espevær. Hans Jacob Baade fra Stavanger kjøper Kjeholmene i 1849 . Han fyller ut mellom den så de blir til én stor holme, setter opp saltebuer og bygger et stort handelshus, "Baadehuset", på murene av det gamle steinhuset fra 1690-årene. Baadehuset var administrasjonssentrum i det rike sildefiskeriene på på midten av 1800-tallet. Bygningen har doktorsal, sjefssal, og dommersal som lå på rekke.På loftet var det losji for fiskere i sildeperiodene.
Baadehuset er en avvikende bygningstype i regionen, blant annet med utmurt bindingsverk og pipeslhuetter med trekk fra England. dette kan komme av den nære forbindelsen mellom Espevær og England.

Allerede i 1857 får stedet egen telegrafstasjon. Kramboden var i sjøhuset og skjenkestuen var i et separat hus som nå er fjernet. I 1896 overtar Albert Gundersen handelssstedet etter Baade og i 1906 ble det reist et nybygg der det ble drevet handel frem til 1930.

Huset er fint restaurert av det lokale husmorlaget med støtte fra Kulturrådet.

Bilder

Litteratur

  • Jan Henrik Munksgaard og Nils Georg Brekke: Gamle handels- og gjestgiversteder på Vestlandet Del 1 Ytre Hordaland. Fylkeskonservatoren i Hordaland, Historisk museum. Bergen 1972
  • Diverse forfattere: Kulturhistorisk veibok Hordaland. Redaktør Nils Georg Brekke.Hordaland fylkeskommune. Bergen 1993. ISBN 82-7326-026-7
  • Handelssteder på Vestlandskysten. Gåsungen nr. 3, Ålesunds Seilforening 1996.