Evangelisten Lukas

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Evangeliet etter Lukas)
Hopp til: navigasjon, søk
Evangelisten Lukas
2010 07 19 Austre Moland kirke 036.jpg
Evangelist
Dåpsnavn:  Lukas
Festdag:  18. oktober
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Skytshelgen for Bologna, Padova og Reutlingen; for leger, kirurger, slaktere, malere, artister, billedhoggere, glassmalere, glassarbeidere, bryggere, gullsmeder, bokbindere, dommere og syere; for kveget og været, for den kristne kunsten
I kunsten:  en okse


Lukas (fra romersk Lukanus eller Lukius, levde i det 1. århundre. Lukas (לוקא, gresk: Loukas) nevnes i Det nye testamente som lege og som Paulus' medarbeider og reiseledsager. I 2. Timoteusbrev nevnes Lukas som den som er hos Paulus til det siste.

I kirkelige tradisjon tillegges han forfatterskapet av Lukasevangeliet ('Evangeliet etter Lukas') og Apostlenes gjerninger.

I den sene oldtid og tidlige middelalder oppsto legenden, at Lukas skulle være maler, og ha malt det første ikonet, et bilde av Jomfru Maria, den såkalte Sorte Madonna av Częstochowa. Det finnes forøvrig ingen belegg for denne antagelsen.

I et forsøk på å gjøre Lukas til øyenvitne til Jesus, ble han blant noen kirkefedre satt i forbindelse med de 72 disiplene Jesus utsendte som beskrevet i Lukasevangeliet, kapittel 10. Heller ikke denne tradisjonen finnes der belegg for.

Lukas' evangelistsymbol er en bevinget okse fordi evangeliet etter ham begynner med Sakarjas offer i tempelet. Oksen var et vanlig offerdyr.

Se også

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Evangelisten Lukas.