Evangelisten Markus

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Evangeliet etter Markus)
Hopp til: navigasjon, søk
Evangelisten Markus
2010 07 19 Austre Moland kirke 035.jpg
Evangelist
Dåpsnavn:  Johannes Marcus
Festdag:  25. april
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Skytshelgen for Venezia, Egypt og øya Reichenau; for murere, bygningsarbeidere, glassmestere, glassmalere, kurvmakere, notarer og skrivere, for fanger; for spanske kvegoppdrettere (1951); for markens grøde, mot lyn, uvær og hagl; mot en plutselig død; for en god fødsel
I kunsten:  en løve


Evangelisten Markus eller Johannes Markus var en av Paulus’ (og Peters) medarbeidere. Markus er nevnt i Apostlenes gjerning og brevlitteraturen (Apg 12,12.25; 13,5.13; 15,37.39; Kol 4,10; Filem 24; 2 Tim 4,11; 1 Pet 5,13).

Evangeliet etter Markus

Tradisjonelt har de ytre kriteriene i den oldkirkelige tradisjon er han holdt som forfatter Evangeliet etter Markus. Det eldste vitnesbyrd vi har til forfatterspørsmålet er Papias (ca 65 – ca 145 e Kr), en biskop i byen Hierapolis i Lilleasia (dagens Tyrkia). Ved Papias, som ikke selv hadde møtt Markus eller noen av de andre evangelistene, og evangelieoverskriften (gr KATA MARKON, som tidligst stammer fra ca 110 e Kr) bygger resten av de oldkirkelige teologer sin tradisjon om at Johannes Markus er forfatteren. Og det er ingen andre som nevnes som mulige forfattere.

Det er ikke mulig ut i fra indre kriterier å si noe bestemt om hvem forfatteren kan være. Det eneste som kan sies er at evangeliet synes å presentere den grunnstrukturen i den oldkirkelig overlevering om Jesus fra Nasaret – den samme grunnfortelling som vi møter i Apg 10,36-41 og hos Paulus og Peter. Forfatteren har en veldig enkel gresk, kjennskap til arameisk (jf 1,22f; ,15,33) og ser ut til å ha behersket noe latin (f eks Mark 5,9; 12,42). Han bruker i stor grad fortellende språk (jf det nevnte evtys overfor og bruken av kai og, til å binde setningene og dermed fortellingsgangen sammen).


Selv om det er vanskelig å si for sikkert er det ikke umulig å tenke seg at Johannes Markus er forfatteren av Evangeliet etter Markus, men en god del kritiske forskere vil si at forfatteren er anonym.

Markus' evangelistsymbol er en løve.

Se også

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Evangelisten Markus.