Festning

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Festning eller borg er militære konstruksjoner og bygninger beregnet til forsvar i krig. Begrepet kommer fra latin, fortis, «sterk» og facere, «å lage».

Inndeling

Festningsverk deles vanligvis inn i to grupper, nemlig permanente festningsverk og feltbefestninger. Permanente festningsverk blir vanligvis bygget i fredstid med de ressurser en stat har; og er som regel kraftige bygningsverk i stein eller betong. Feltbefestninger er midlertidige stillinger som bygges av styrker under krig og med forgjengelige materialer, som tømmer. Det er og en mellomkategori som kan kalles semipermanente festningsverk. Slike blir bygget hvis en under en krig ønsker å beskytte et område så godt en kan, og har tid og ressurser til det.

Middelalderfestninger ble vanligvis utdatert da kanonene kom i det 14. århundre. Festningsverk i stål og betong fikk en renessanse i det 19. århundre, men utviklingen i moderne krigføring siden den første verdenskrig har i hovedsak gjort festninger overflødige. Kun dype underjordiske bunkere kan fremdeles gi noe beskyttelse i moderne krigføring.

Se også

Litteratur

  • Kavli, Guthorm: Norges festninger, Universitetsforlaget 1987, ISBN 82-00-18430-7