Design

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Formgivning)
Hopp til: navigasjon, søk

Design er et internasjonalt ord for formgivning og betegner både håndverket å forme en gjentand eller et produkt slik at den blir funksjonell og estetisk tiltalende og resultatet av prosessen, det vil si selve den visuelle formen. Betegnelsen brukes ofte innen håndverk, industri og kunstindustri, og kan deles opp i for eksempel klesdesign, møbeldesign, industridesign og grafisk design. Design har tradisjonelt blitt plassert i grenselandet mellom håndverk og kunst. Nyere former for design innbefatter blant annet strategisk design.

Designloven

Vi har en egen lov av 14. mars 2003 nr 15 om beskyttelse av design (designloven). Der er design definert i § 2 nr 1 som "utseendet til produkt eller en del av et produkt som særlig følger av de karakteriserende trekkene ved linjene, konturene, fargene, formen, strukturen eller materialet til produktet eller produktets ornamentering."

Enerett og rettsvern for design kan oppnås for en tidsperiode ved registrering hos Patentstyret. Registrering kan nektes blant annet av design som inneholder offentlig våpen eller tegn, statsflagg og lignende.

Designloven avløste den tidligere lov av 29. 5. 1970 nr 33 om mønster, og loven har sammenheng med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen.

Eksterne lenker