Forum kino

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Forum kino
Forum kino.jpg
Bergen Foto: Frode Inge Helland
Byggeår:  1936—46
Adresse:  {{{adresse}}}
Byggherre:  {{{byggherre}}}
Arkitekt:  Ole Landmark
Funksjon:  {{{funksjon}}}Forum.5-.jpg

Forum kinoDanmarksplass, tegnet av Ole Landmark, 1936 – ferdig 1946, var den største kinoen i Bergen frem til den ble lagt ned i 2003 etter å ha vist den siste Star Wars filmen.

Om bygningen

Den er et eksempel på et bygg i funksjonalisme og ble tegnet og bygd til bare kinodrift. Forum kino var den største frittliggende kinobygning i Norge som ble bygd i 1930-årene. Forum kino er et av Landmarks hovedverk, og den blir også regnet som et hovedverk i norsk funksjonalism. De dekorative elementene i fasaden er i art deco.

I Oslo ble det bygd en rekke kinoer i denne perioden, men samtlige ble bygd som en del av større forretningsgårder. For å finne kinoer som Forum må vi i stedet se til de store kinopalassene som ble bygd ute i Europa.

Byggearbeidene til det som skulle hete Kronstad kino startet i 1936. Arbeidet ble imidlertid stoppet under krigen og kinoen sto først ferdig i 1946. I mellomtiden hadde bygningen blant annet blitt benyttet som høylager for det tyske kavalleriet. Etter krigen fortsatte byggearbeidene for fullt og kinoen var premiereklar den 4. oktober 1946. Den fikk da navnet Forum og hadde 1140 sitteplasser.

Forum kino er en del av et større bygningsmiljø ved Danmarksplass, også dette tegnet av Ole Landmark. Til sammen danner dette det største sammenhengende bygningsmiljø i Bergen fra 1930-tallet. Tidligere var området preget av industrivirksomheten ved BMV, men dette døde ut på 70- og 80-tallet.

Riksantikvaren har midlertidig fredet bygget både interiøret og eksteriøret.

Fredning og salg

I år 2000 ble det meldt oppstart på fredning av Forum kino, da Bergen kino ville legge ned kinodriften og selge eiendommen. Kulturminnemyndighetene var den gang bekymret for at et fritt salg uten klausulering ville føre til at autentisiteten og vesentlige arkitektoniske og kulturhistoriske verdier ville gå tapt, særlig i interiøret. I framlegget til fredning omfattet denne kinobygningens interiør og eksteriør, samt bibliotekdelens eksteriør.

19. januar 2006 ble Forum kino midlertidig fredet. Bakgrunnen var at Bergen Kommune senere på våren solgte Forum Kino til Stor-Bergen Invest AS og Kermit Eiendom AS for 7 millioner kroner.[TV Visjon Norge og avisen Norge IDAG, med Finn Jarle Sæle i spissen, kjøpte Forum kino for 33 millioner ett år senere. Bygget er eid av Forum Kino Eiendom AS.

Etter kinodrift

  • Våren 2006 solgte Bergen Kommune Forum Kino til Stor-Bergen Invest AS og Kermit Eiendom AS for 7 millioner kroner.
  • Visjon Norge, med Finn Jarle Sæle i spissen, kjøpte i 2007 eiendommen for 40 millioner kroner.

Litteratur

Eksterne lenker

Bilder