Futurisme

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Futurisme er en retning innen kunsten i det 20. århundre. Futurismen gjorde seg først og fremst bemerket i Italia og Russland, deretter også i England. Futurismens ideer ble utforsket i alle kunstformer, så som malerkunst, skulptur, lyrikk, teater, musikk, arkitektur og til og med gastronomi. Futuristene bygget på kubismens ideer og ville derfra rasere all eldre kunst og litteratur og skape en ny kunst for maskinalderen og den moderne krigføringens tid.

Opprinnelse

Et mulig startpunkt er essayet Entwurf einer neuen Ästhetik der Tonkunst (Skisse av den musikkens nye estetikk) fra 1907 av den italienske komponisten Ferruccio Busoni.

I 1909 skrev den italienske forfatteren Filippo Tommaso Marinetti et manifest som omhandlet den kunstneriske filosofien bak bevegelsen, Det futuristiske manifest. Futurismen skulle være en fremtidsrettet kunst, hvor fart, teknologi og vold var sentrale temaer. Marinetti uttrykte sin avsky mot politiske og kunstneriske ideer fra fortiden, mot det man kalte «passéisme». Bilen, flyet og industribyen sto som de ypperste symboler på mennesket og teknologiens triumf over naturen.


Italiensk futurisme

Bevegelsen ble etterhvert knyttet nært til ideene til den italienske fascismen, i håp om at dette skulle modernisere samfunnet, og mange av dens kunstnerene mistet livet under 2. verdenskrig. Noen sentrale navn er Giacomo Balla, Gino Severini, Umberto Boccioni og Amrogio Casati.

Russisk futurisme

Den russiske futurismen ble fremmet av russiske diktere og malere som fulgte ideene fra Marinettis manifest. Bevegelsen ble født i desember 1912, da Hylaea - en gruppe kunstnere fra St. Petersburg - publiserte et manifest de kalte «Et slag i ansiktet på den offentlige smak». Hylaea var Velimir Khlebnikov, Aleksej Kruchenykh, Vladimir Majakovskij og David Burljuk, og ble kjernen i den russiske futurismen. Andre sentre ble til i St. Petersburg, Moskva (Tsentrifuga, der blant andre Boris Pasternak var medlem), Kiev, Kharkov og Odessa.

De russiske futuristene var primært beskjeftighet med litteraturen. De eksperimenterte med ordlyder, onematepoetika og typografi. Khlebnikov utformet et system, Zaum, som rev ordene løs fra innholdet og knyttet dem kun til lyden, som han mente bar med seg et innhold i seg selv.

Det var få tilhengere i Norden, men hos svensken GAN kan vi spore sterke inntrykk.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Futurisme.